Het belang van alarmsystemen voor epilepsieaanvallen

Zelfstandig en veilig kunnen leven is voor mensen met epilepsie niet vanzelfsprekend. Altijd is er de kans op een epileptische aanval, die levensgevaarlijk kan zijn of ernstige verwondingen met zich mee kan brengen. Op tijd hulp krijgen is daarom van groot belang.

Maar soms is dat lastig, vooral ’s nachts, dan kan een aanval zo gemist worden. Een alarmsysteem kan dan helpen door verzorgers op tijd te waarschuwen zodat snel hulp geboden kan worden. Dat scheelt een hoop onzekerheid - én nachtrust.

Nieuwe ontwikkelingen

Veel alarmsystemen missen echter nogal wat van de gevaarlijke aanvallen, of zijn simpelweg nog niet goed getest. Dat helpt natuurlijk niet echt bij het met een gerust gevoel gaan slapen. Gelukkig staat de wetenschap niet stil. Recent is er een nieuw alarmsysteem, de Nightwatch, ontwikkeld dat in een klinische setting maar liefst 85% van de aanvallen bij volwassenen met een geestelijke beperking signaleert. Op dit moment wordt de Nightwatch ook in thuissituaties en bij kinderen getest. Lees meer 

Daarnaast is SEIN, samen met andere partijen bezig met alarmering via video. Slimme camera’s kunnen de specifieke bewegingen die een aanval kenmerken herkennen en op dat moment alarm slaan. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je gewoon, zonder armband of iets dergelijks op je lichaam, ongestoord kan slapen. Het onderzoek is zeer veelbelovend, we verwachten dat video-alarmering in de nabije toekomst mogelijk gaat zijn.

Bespreek het met uw neuroloog

Welk alarmsysteem bij u past, kunt u het beste aan uw neuroloog vragen. Want geen van de huidige systemen is perfect, bijna allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Uw neuroloog kijkt naar het soort aanvallen, wanneer ze optreden, hoe vaak ze voorkomen en welk alarmsysteem daar het best bij werkt. Overleg daarom altijd eerst met uw behandelend neuroloog.

Bekijk hier een overzicht van alarmsystemen. 

Voordelen van aanvals-alarmsystemen

  • kan verslechtering van epilepsie voorkomen (bijvoorbeeld hersenbeschadiging en SUDEP);
  • zorgt ervoor dat er snel hulp komt om bijvoorbeeld noodmedicatie toe te dienen;
  • voorkomt vaak het inschakelen van professionele hulp;
  • kan blijvende beschadiging van de hersenen voorkomen, bijvoorbeeld bij een status epilepticus.

 Lees ook: Onderzoek naar aanvals-alarmsystemen

https://comicsnake.com/dc-comics/ magazine-pdf.net comics-all.com/