Ketogeen dieet

Op deze pagina

Bij sommige kinderen met epilepsie helpen medicijnen tegen epilepsie onvoldoende. Soms heeft een kind te veel last vast de bijwerkingen. Bij die kinderen kan een ketogeen dieet helpen.

Wat is een ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet eet u heel weinig koolhydraten, maar juist vooral veel vetten. Normaal zijn koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam, maar bij ketogeen dieettherapie wordt vet de belangrijkste energiebron voor uw lichaam. Door vetverbranding worden ketonen gevormd. Deze ketonen kunnen een positief effect op mensen met epilepsie hebben.

Wat zijn de effecten?

Bij ongeveer 30% van de kinderen nemen de aanvallen met meer dan de helft af. Sommige kinderen die het ketogeen dieet volgen, vertellen dat ze helderder en aandachtiger zijn. Ook kunnen ze zich op school beter concentreren, leren ze gemakkelijker en vertonen ze minder gedragsproblemen. Deze effecten zijn dan meestal aanleiding om het dieet voort te zetten. Bij ongeveer 30% van de kinderen heeft het ketogeen dieet niet of nauwelijks effect.

Hoe ziet het proces eruit?

U maakt een afspraak bij een kinderneuroloog of verpleegkundig specialist van SEIN. Tijdens die afspraak kijken we of uw kind geschikt is voor de dieettherapie. Als dat zo is, kunnen de voorbereidingen voor de ketogeen dieettherapie van start.

Een behandeling met de ketogeen dieettherapie bestaat o.a. uit deze onderdelen:

  • U krijgt een intakegesprek
  • We doen aanvullende onderzoeken, waaronder stofwisselingsonderzoek
  • U verblijft kort in de kliniek van SEIN voor ondersteuning
  • U krijgt uitvoerige poliklinische begeleiding door de diëtist

Extra informatie

Wilt u meer weten over het ketogeen dieet bij epilepsie? Of bent u benieuwd naar voorbeelden van recepten? Leest u dan verder op onderstaande websites: 

SEIN Locatie Heemstede

Kinderneuroloog:
mw drs. S. Vrij

Diëtisten: Esther Moscoviter en Monica de Ruijter

Verpleegkundig specialist:
Djyntha Vos

Telefoon polikliniek: 023 - 55 88 940

SEIN locatie Zwolle

Kinderneuroloog: dr. Z. Metting

Diëtist: Margaretha Kussendrager

Verpleegkundig specialist: Christel Rouwenhorst

Telefoon polikliniek: 038 - 84 57 151