Valhelmen

Op deze pagina

Bij een epileptische aanval kunt u vallen. Maar het kan ook gebeuren tijdens ‘gewone’ activiteiten, zoals fietsen of wandelen. Daarom is het belangrijk om uw hoofd te beschermen met de juiste valhelm.

Wat is een goede helm?

Er is veel onderzoek gedaan naar wat een goede valhelm is. Dit zijn de belangrijkste eisen:

  • Het moet beschermen tegen oppervlakkige verwondingen
  • Het moet uitstekende delen van het gezicht goed beschermen (neus, kin, wenkbrauwen)
  • De hoofdhuid mag niet beschadigd worden
  • De hersenen zelf moeten beschermd worden

Epilepsie valhelm

De valhelm voor mensen met epilepsie voldoet aan alle eisen van een goede helm. Deze helm is speciaal er speciaal voor ontworpen en past perfect. Sommige mensen met epilepsie dragen een sporthelm, bijvoorbeeld een helm voor ijshockey. Helaas beschermen deze helmen niet goed genoeg. 

Soorten valhelmen

Hoe worden de helmen gemaakt?

Voor het maken van helmen werken we samen met Kamer Orthopedie. De helmen worden zo gemaakt dat zweet makkelijk afvloeit. De helmen worden gemaakt met een 3D-camera en niet met een gipsafdruk. Dat maakt het proces sneller en minder belastend. Ook geeft dit een preciezer beeld van de vorm van het hoofd.

Over het materiaal

Vaak is de buitenzijde van een helm van zacht materiaal, leer of kunststof. Soms zit er ook extra bescherming op, bijvoorbeeld voor de kin. De binnenzijde van de helm krijgt materiaal dat het fijnste aanvoelt.  

Vergoeding voor helmen

U kunt de helm vergoed krijgen als u bij een instelling woont en een wlz-indicatie heeft. Bij ons wordt de helm dan betaald door het zorgkantoor. Heeft u recht op de vergoeding? Dan moet uw ergo- of fysiotherapeut hiervoor een aanvraag indienen. Eerst moet hij een verwijzing van uw arts of neuroloog hebben.

Heeft u geen wlz-indicatie met behandeling en verblijf? Dan kunt u een vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Ook dan heeft u een verwijzing nodig. Helaas kunnen wij niet zeggen welke vergoeding u krijgt. Dat hangt af van uw verzekeraar en polis. Daarom kunt u het beste aan hen vragen of uw valhelm vergoed kan worden.