Nervus Vagus Stimulatie

Op deze pagina

Wanneer u al van alles geprobeerd heeft om uw aanvallen te verminderen en niets helpt, komt u misschien in aanmerking Nervus Vagus Stimulatie (NVS). 

Wat is Nervus Vagus Stimulatie (NVS)?

De Nervus Vagus is een zenuw die in de hals loopt en verbinding heeft met de hersenen en organen. Bij nervus vagus stimulatie implanteren we een soort pacemaker op die zenuw. Deze pacemaker geeft stroompjes af die door de zenuw naar de hersenen gaan. Hierdoor kunnen de epileptische signalen van de hersenen worden beïnvloed.

De pacemaker wordt onder de huid geplaatst, links ten hoogte van de borstkas, onder het sleutelbeen en via een elektrode verbonden met de linker nervus vagus. Met een afstandsbediening kan de specialist de sterkte en de hoeveelheid van de elektrische stroompjes instellen.

Wat is het effect?

Door deze speciale behandeling neemt het aantal aanvallen af. Zo heeft 30% van de patiënten de helft minder aanvallen. Daarnaast kan NVS de duur en de hevigheid van aanvallen verminderen. Patiënten geven aan dat ze zich na NVS helderder en beter voelen. Ook kunnen depressieve gevoelens afnemen.

Zijn er bijwerkingen?

Sommige patiënten worden tijdelijk kortademig of hees, anderen moeten veel hoesten of krijgen keelpijn. Soms kan dit verholpen worden door de instellingen van de pacemaker te veranderen.

Wanneer is NVS mogelijk?

U kunt in aanmerking voor NVS als u zonder resultaat meerdere medicijnen heeft geprobeerd, en als epilepsiechirurgie voor u geen optie is of onvoldoende effect had.

Meer informatie over epilepsiechirurgie

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt eerst een intakegesprek met een verpleegkundig specialist. Hij of zij zal u uitleggen hoe alles werkt en wat er gaat gebeuren. Die voorlichting is erg belangrijk.

Na dit gesprek kijken we of NVS geschikt is voor u. Als dat zo is, dan wordt u doorverwezen naar een neurochirurg in een ziekenhuis die de NVS zal plaatsen. Na de operatie wordt de pacemaker ingesteld.

Iedere vier weken worden de instellingen van de pacemaker bekeken en aangepast: zo krijgt u het beste resultaat van de NVS. Daarna wordt de pacemaker in ieder geval twee keer per jaar gecontroleerd. De batterij gaat meerdere jaren mee, bij vervanging is weer een kleine operatie nodig.