Diepe hersenstimulatie

Op deze pagina

Als uw epileptische aanvallen niet goed op medicijnen reageren, komt u misschien in aanmerking voor diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation, DBS).

Wat is diepe hersenstimulatie?

Bij diepe hersenstimulatie implanteren we een pacemaker die met een draad met twee elektroden in de hersenen is verbonden. De twee electroden worden operatief diep in de hersenen geplaatst. De stroompjes die de pacemaker afgeeft wordt zo direct in de hersenen afgeleverd. Hierdoor kunnen de epileptische signalen van de hersenen worden beïnvloed. De pacemaker wordt onder huid van de borstkast of de buik geplaatst. Met een afstandsbediening kan de specialist de elektrische stroompjes instellen.

Wat is het effect?

Met deze speciale behandeling kan het aantal aanvallen afnemen: 40% van de patiënten heeft zelfs de helft minder aanvallen. Ook hoe lang een aanval duurt en hoe hevig de aanval is, kan ook verbeteren door DBS.

Zijn er bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen van DBS zijn klachten van stemming, angst of geheugen. Soms kunnen deze verholpen worden door de instellingen van de pacemaker te veranderen.

Wanneer is DBS mogelijk?

U kunt in aanmerking komen voor DBS als u zonder resultaat meerdere medicijnen heeft geprobeerd, en als epilepsiechirurgie voor u geen optie is of onvoldoende effect had. Ook moet u ouder zijn dan 18 jaar. Bij een gegeneraliseerde vorm van epilepsie kan DBS nog niet worden toegepast.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt eerst een intakegesprek met een verpleegkundig specialist en een neuroloog. Zij zullen u uitleggen hoe alles werkt en wat er gaat gebeuren. Die voorlichting is erg belangrijk.

Kiest u na dit gesprek voor diepe hersenstimulatie, dan krijgt u een neuropsychologisch onderzoek en kijken we met ons team of DBS geschikt is voor u. Als dat zo is, dan wordt u doorverwezen naar de neurochirurg van Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij of zij zal de DBS operatief bij u plaatsen.

Na de operatie wordt de pacemaker ingesteld. Iedere drie maanden worden de instellingen bekeken en aangepast. Zo krijgt u het beste resultaat van de DBS. Daarna wordt de pacemaker in ieder geval twee keer per jaar bij SEIN gecontroleerd. De batterij gaat meerdere jaren mee, bij vervanging is weer een kleine operatie nodig.