Standaard EEG

Het EEG (elektro-encefalogram) is een belangrijk onderzoek om de diagnose epilepsie te ondersteunen en soms aan te tonen. Het meet de elektrische hersenactiviteit. Buiten de voorbereiding om, duurt een standaard EEG gemiddeld 30 minuten. 

Voorbereiding EEG

Tijdens de voorbereiding van het EEG-onderzoek worden er circa 30 elektroden op het hoofd bevestigd. Dit bevestigen kan op verschillende manieren, veelal plakt de laborant de elektroden met lijm of een soort pasta op de hoofdhuid. Tevens brengt men een geleidingspasta aan of schuurt men licht over de hoofdhuid, zodat de elektroden goed contact maken. De elektroden worden verbonden met registratieapparatuur en zichtbaar gemaakt op een monitor. gelijktijdig met de EEG-registratie worden video-opnames gemaakt.

In het belang van een goede EEG-registratie is het nodig dat uw haar schoon en droog is. was uw haar daarom van tevoren, gebruik geen haarlak, gel of andere stylingsproducten.

Onderzoek tijdens het EEG

Tijdens de registratie vraagt de laborant u een aantal malen de ogen te openen en te sluiten, een aantal minuten diep in- en uit te ademen en naar een flitslamp te kijken. Een standaard EEG-onderzoek duurt circa 1 uur inclusief de voorbereiding.

De uitslag

De neuroloog van de polikliniek bespreekt met u de uitslag van het EEG. U maakt hiervoor een afspraak met de polikliniek waar u onder behandeling bent. 

Langdurig EEG

Geeft het standaard EEG te weinig informatie? Dan adviseert de neuroloog misschien om een langdurig EEG-video registratie te laten maken.