Epilepsiechirurgie

Voor de behandeling van epilepsie worden in eerste instantie medicijnen voorgeschreven. Bij ongeveer 70% van de mensen hebben medicijnen een goed effect. Wanneer na het gebruik van twee tot drie middelen geen of onvoldoende effect wordt gezien, is er reden om de vraag te stellen of een epilepsie operatie uitkomst kan bieden.

Onderzoek

Of epilepsiechirurgie mogelijk is, hangt af van de aard van de epilepsie en het gebied van de hersenen waar de aanvallen ontstaan. Dit gebied moet duidelijk afgebakend zijn en op een veilige manier verwijderd kunnen worden. Vaak zijn dan nog meer de gegevens nodig dan in eerste instantie beschikbaar zijn. Via de polikliniek van SEIN wordt, na het intakegesprek, een uitgebreider MRI en EEG onderzoek aangevraagd. Voor het EEG onderzoek wordt meestal een vijfdaagse video-EEG registratie van de aanvallen gemaakt. De aanvallen die tijdens de registratie optreden, ontstaan in de regel door vermindering van de medicijnen.

Samenwerking

Na deze eerste onderzoeken overlegt uw neuroloog met zijn collega’s over de mogelijkheden van epilepsiechirurgie. Het overleg vindt plaats met de collega’s van SEIN en vervolgens met de collega’s in de SEIN-UMCU werkgroep voor epilepsiechirurgie. 

Voor complexe situaties wordt de Landelijke Werkgroep Epilepsiechirurgie in Utrecht geraadpleegd. 

Resultaten

Epilepsiechirurgie is maatwerk. Dit betekent onder andere dat zonder kennis van uw situatie geen uitspraak kan worden gedaan over de kansen om door een operatie aanvalsvrij te worden. Bekend is wel dat bij onvoldoende effect na behandeling met twee medicijnen, de kans op een gunstig effect bij een derde middel doorgaans kleiner is dan 5%. Epilepsie operaties leveren aanvalsvrijheid op in 50-80% van de gevallen. Met dit duidelijke verschil is het de moeite waard om na een behandelingsperiode van ongeveer een jaar aan uw neuroloog de vraag te stellen of een chirurgische behandeling mogelijk is.

Meer informatie

Voor vragen rondom het epilepsiechirurgietraject kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij SEIN. SEIN heeft een polikliniek epilepsiechirurgie in Zwolle en Heemstede. 

SEIN Kliniek Heemstaete
Polikliniek epilepsiechirurgie
Dr. Denekampweg 20, Zwolle
Telefoon: 038 – 845 7112 secretariaat Epilepsiechirurgie, bereikbaar maandag op de oneven weken, dinsdag, woensdag en donderdag.

SEIN Kliniek Meer en Bosch
Polikliniek epilepsiechirurgie
Achterweg 5, Heemstede
Telefoon: 023-558 8940 secretariaat Epilepsiechirurgie, bereikbaar maandag t/m vrijdag.