Het belang van alarmsystemen voor epilepsieaanvallen

Zelfstandig en veilig kunnen leven is voor mensen met epilepsie absoluut geen vanzelfsprekendheid. Epileptische aanvallen komen bijna altijd onverwacht, kunnen ernstige verwondingen met zich meebrengen of zelfs levensgevaarlijk zijn. Op tijd hulp krijgen is daarom van groot belang, maar vooral ’s nachts is dat lastig omdat aanvallen simpelweg ‘gemist’ kunnen worden.

De inzet van alarmsystemen is daarom belangrijk. Die waarschuwen verzorgers automatisch bij aanvallen, zodat snel de benodigde hulp geboden kan worden. De praktijk leert dat veel van de onzekerheid die epilepsie met zich meebrengt met een goed alarmsysteem weggenomen kan worden.

Veel van de ‘oude’ alarmsystemen missen echter nogal wat van de gevaarlijke aanvallen, of zijn simpelweg niet goed getest. Dat helpt niet echt bij het met een gerust gevoel gaan slapen.

Nieuwe ontwikkelingen

Gelukkig heeft de wetenschap niet stil gestaan. Recent is er een nieuw alarmsysteem ontwikkeld, de Nightwatch, die afwijkende hartritmes en bewegingen herkend. De Nightwatch signaleert maar liefst 85% van de aanvallen, in ieder geval bij volwassenen met een geestelijke beperking in een klinische setting. Op dit moment wordt de Nightwatch ook in thuissituaties en bij kinderen getest. Lees meer 

Bespreek het met uw neuroloog

Welk alarmsysteem bij u past, kunt u het beste aan uw neuroloog vragen. Want geen van de huidige systemen is perfect, bijna allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Bekijk hier een overzicht  
Uw neuroloog kijkt naar het soort aanvallen, wanneer ze optreden, hoe vaak ze voorkomen en of er nu aanvallen gemist worden. Overleg daarom altijd eerst met uw behandelend neuroloog.

Voordelen van aanvals-alarmsystemen

  • kan verslechtering van epilepsie voorkomen (bijvoorbeeld hersenbeschadiging en SUDEP);
  • zorgt ervoor dat er snel hulp komt om bijvoorbeeld noodmedicatie toe te dienen;
  • voorkomt vaak het inschakelen van professionele hulp;
  • kan blijvende beschadiging van de hersenen voorkomen, bijvoorbeeld bij een status epilepticus.

 Lees ook: Onderzoek naar aanvals-alarmsystemen