Alcohol en uitgaan

Op deze pagina

U heeft vast wel eens zin in een drankje of een feestje. Voor de meeste mensen met epilepsie is dat geen probleem. Wel is het belangrijk dat u voorzichtig bent, vooral als u medicijnen tegen epilepsie gebruikt.

Epilepsie en alcohol


Epilepsie is een aandoening waarbij uw hersenen te veel activiteit ontvangen. Ze raken overprikkeld en u kunt een aanval krijgen. Het drinken van alcohol zorgt voor meer prikkels in de hersenen. Normaal gesproken worden deze prikkels geremd door de neurotransmitter GABA. Maar bij mensen met epilepsie, gebeurt dat niet.

Alcohol en anti-epileptica


Alcohol kan de werking van uw medicijnen tegen epilepsie beïnvloeden. Dat komt omdat uw lever zich aanpast als u regelmatig alcohol drinkt. Uw enzymsysteem gaat beter werken, waardoor sommige medicijnen sneller afgebroken worden. Hierdoor werken de medicijnen minder lang en dus minder goed.

Alcohol kan de werking van de andere medicijnen tegen epilepsie juist vertragen. Dan blijven de medicijnen langer in uw bloed. U krijgt als het ware een overdosis. Hierdoor worden de bijwerkingen van de medicijnen groten. Ook kunt u zich sneller dronken voelen.

Soms zorgt alcohol ervoor dat u sneller een epileptische aanval krijgt. Vooral als u de anti-epileptica vergeet in te nemen en moe bent, lichtflitsen ziet of stress heeft.

Tips bij alcohol


Het drinken van een of twee glazen alcohol vergroot de kans op aanvallen meestal niet. Toch zijn er wel wat dingen waar u op moet letten:

  • Gebruikt u medicijnen voor uw epilepsie? Dan bent u gevoeliger voor alcohol. U wordt dus sneller dronken.
  • Veel alcohol samen met weinig slaap en onregelmatig leven, kan zorgen voor een epilepsieaanval. Een ander nadeel van veel alcohol is dat u uw medicijnen kan vergeten te nemen.
  • Als u plotseling stopt met drinken, terwijl u dat vaak deed, kunt u een epileptische aanval krijgen.
  • Autorijden in combinatie met alcohol en medicijnen wordt sterk afgeraden.