Verkeer en rijbewijs

Op deze pagina

Verkeer en rijbewijs

Autorijden met epilepsie is niet vanzelfsprekend. Iedereen kan zich voorstellen welke risico’s een aanval achter het stuur kan hebben, voor uzelf en voor medeweggebruikers. Maar gelukkig komen aanvallen meestal onder controle. Er zijn heel goede regels en wetten, die precies beschrijven wanneer autorijden is toegestaan.

Op deze pagina’s vindt u alles over epilepsie en het ‘gewone’ (BE) rijbewijs.

Kan en mag u rijden?

Als u een rijbewijs heeft, mag u alleen rijden als u al een poos geen aanval heeft gehad. Ook al zijn de belangen groot, het risico van autorijden met epilepsie is dat ook. In Nederland zijn er een paar regels:

  • Na een eerste epileptische aanval mag u een half jaar niet rijden
  • Als u meerdere epileptische aanvallen heeft gehad, moet u eerst een jaar aanvalsvrij zijn voordat u weer mag rijden.

Op de website van het Epilepsiefonds vindt u meer informatie over het rijden met een auto, motor, trekker, vrachtwagen of bus.

Een rijbewijs halen

Een geldig rijbewijs bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een bewijs van rijvaardigheid, bestaande uit een theorie- en praktijk examen. Het tweede deel is een bewijs van rijgeschiktheid. Hiervoor moet u eerst een gezondheidsverklaring bij het CBR indienen, die vervolgens door het CBR gekeurd wordt.

Over de gezondheidsverklaring

Iedereen die een rijbewijs wil halen, heeft een gezondheidsverklaring nodig. Normaal gesproken vaagt u deze verklaring pas aan als u examen doet. Maar als u epilepsie heeft, is het handig om dit al vóór de eerste les te doen. Veel mensen met epilepsie krijgen van het CBR namelijk geen bewijs van rijgeschiktheid. Door dit op tijd na te gaan, kunt u zich veel rijleskosten besparen.

Het bewijs voor rijgeschiktheid vraagt u aan door een gezondheidsverklaring op Mijn CBR in te vullen. Heeft u liever een papieren versie van de gezondheidsverklaring? Deze is bij de meeste gemeenten te koop. 

Als u epilepsie heeft, zal het CBR u bij de gezondheidsverklaring om extra informatie vragen:

  • Heeft u in de afgelopen vijf jaar een of meerdere epilepsieaanvallen gehad? Dan vraagt het CBR u om een Rapport Neuroloog epileptische aanval(len). Dit rapport moet door uw neuroloog ingevuld worden. U kunt uw arts bij SEIN hiervoor vragen. Uw arts zal het rapport dan voor u invullen of u adviseren contact op te nemen met een externe keurend arts.
  • Bent u al vijf jaar aanvalsvrij? Dan vraagt het CBR u om een formulier, ingevuld door een keurend arts. Dat kan uw huisarts zijn. Hierover ontvangt u vanzelf instructies.

Beoordeling door CBR

Of u wel of niet mag rijden wordt uiteindelijk bepaald door een arts van het CBR. Zo bepaalt het CBR of u mag rijden

 

Veel gestelde vragen over rijden met epilepsie

Alle wetten op een rij

Bent u benieuwd welke wetten er zijn over rijden met epilepsie?

Bekijk de wetten

Informatie over voertuigen

Wilt u meer weten over deelname in het verkeer met epilepsie?

Bekijk de regels