Verstandelijke beperking

Op deze pagina

Verstandelijke beperking

In Nederland heeft 1 op de 150 mensen een vorm van epilepsie. Bij mensen met een verstandelijke beperking is die kans groter. Van hen heeft 1 op de 3 mensen epilepsie. Dat is best een grote kans!

Hoe komt dat?

Hoe komt het dat mensen met een verstandelijke beperking vaker last hebben van epilepsie? De hersenen van mensen met een verstandelijke beperking werken vaak net iets anders waardoor de kans op epilepsie hoger is. Ook kan er sprake zijn van een ziekte die zowel de verstandelijke beperking als de epilepsie veroorzaakt. Dat kan een aangeboren ziekte zijn of komen door ernstige hersenschade op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld door problemen rondom de geboorte, een hersentumor of ongeval.

Wat is een verstandelijke beperking? 

Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis. Mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelen zich langzamer dan mensen zonder verstandelijke beperking. Je bent verstandelijk beperkt met een IQ lager dan 75. Dat geldt voor ongeveer 1% van de bevolking. De mensen in deze groep zijn niet hetzelfde. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een verstandelijke beperking. 

Verschillende niveaus

Over de epilepsie

Bij mensen met een verstandelijke beperking, is epilepsie ingewikkeld. Soms is het moeilijk om vast te stellen of het wel of geen epilepsie is. Meestal zijn er meerdere soorten aanvallen, die vaak moeilijk te behandelen zijn. Op zich kunnen ook mensen met een verstandelijke beperking aanvalsvrij worden, maar is er vaak moeite met het innemen van de medicijnen en het maken van gezonde keuzes. En meestal zijn er ook nog andere problemen . Bijvoorbeeld met lichaam of in gedrag. Dat kan de epilepsie beïnvloeden.

Bijwerkingen van medicatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking kan het lastig zijn om aan te geven wat ze voelen. Daardoor kan het soms lastig zijn om de bijwerkingen van medicatie te zien. Als er veel bijwerkingen zijn, kan dat de epilepsie en het bedrag beïnvloeden. Hierdoor kan de epilepsie verergeren. Natuurlijk proberen we de medicatie zo goed mogelijk aan te passen.

Kinderen met epilepsie

Sommige kinderen met epilepsie staan stil in hun ontwikkeling. Of soms gaat het zelfs achteruit. Dat kan komen doordat de aanvallen te lang duren, waardoor de hersenen beschadigen. Maar het kan ook zo zijn dat uw zoon of dochter erg hard op het hoofd is gevallen. Of veel last heeft van de bijwerkingen. Ook kan de achteruitgang een genetische oorzaak hebben.

Meer informatie over epilepsie bij kinderen

Wonen bij SEIN

Heeft u of uw kind veel last van epilepsie? Weet dat wij drie woonlocaties hebben waar u dag en nacht zorg op maat krijgt. Hier werken allemaal experts die kennis hebben van epilepsie en van een verstandelijke beperking.

Meer informatie over wonen bij SEIN

“Danny heeft epilepsie, autisme en een licht verstandelijke beperking. Hij woont in één van de appartementen van SEIN. Hij krijgt begeleiding, bijvoorbeeld bij het indelen van zijn dag. Vandaag begint Danny de dag bijvoorbeeld met ontbijten, aankleden en het nieuws kijken. In de weekmap van Danny zitten woordkaarten die passen bij allerlei activiteiten. Danny plakt deze woordkaarten zelf op zijn planbord. Hierna gaat Danny naar zijn dagbesteding, waar de begeleiding hetzelfde systeem met hem doorneemt. Het volgen van een dagprogramma geeft Danny een duidelijke verwachting over zijn dag. Daarnaast ervaart hij duidelijkheid en veiligheid door de ondersteuning van de begeleiders.”
“Paul wil graag zelfstandig leren koken op zijn appartement. Dit wil hij graag omdat hij eten uit de oven niet lekker vindt. Hij wil ook gezonder gaan eten om af te vallen. Er wordt met Paul een stappenplan gemaakt. We kiezen samen een gerecht dat hij met de begeleiding maakt. Het gaat niet alleen om koken: samen met Paul kijken we naar de voedingswaarde van het gerecht. In een periode van acht weken gaat Paul steeds iets meer zelf doen. Wanneer dit soepel verloopt, wordt er een nieuw gerecht gekozen.”