Partner en seksualiteit

Op deze pagina

Hoe voelde u zich na uw eerste aanval? Of toen u hoorde dat u epilepsie had? Ontdekken dat u epilepsie heeft, kan u onzeker en bang maken. En dat geldt ook voor uw partner. Het zou fijn zijn om begrip en hulp te krijgen. Het is daarbij de vraag of uw partner dit kan en wil geven. Als de epilepsie tijdens de relatie ontstaat, kan dat spanningen geven. Zowel u als uw partner moeten wennen aan de nieuwe situatie. En hiermee leren omgaan.

Relatie en epilepsie

Epilepsie hoeft een relatie niet in de weg te staan. Maar dat kan wel zo voelen. Helemaal als de epilepsie invloed krijgt op uw dagelijkse leven of op uw werk. Een op de drie mensen met epilepsie geeft aan moeite te hebben met sexualiteit.

Medicijnen en seksualiteit

Soms worden de problemen veroorzaakt door de medicijnen. Bij sommige medicijnen, is ‘minder behoefte aan seks’ een bijwerking. Andere medicijnen maken u erg moe, waardoor u minder energie heeft om intiem te zijn.

Onzeker door epilepsie

Soms worden mensen onzeker door hun epilepsie. Ze zijn bijvoorbeeld bang om een aanval te krijgen tijdens het vrijen, of schamen zich voor hun epilepsie. Soms is juist de partner bang dat het vrijen een aanval kan veroorzaken.

Er wordt vaak gedacht dat seks een aanval kan veroorzaken. Meestal is dat niet zo. Wel kan het zo zijn dat iemand na het vrijen een aanval krijgt. Dat komt door de snelle overgang tussen inspanning en ontspanning.

Hulp met seksualiteit

Heeft u moeite met seksualiteit? Neem uw klachten serieus, het is niets om u voor te schamen. Het kan helpen om uw gedachten en gevoelens uit te spreken naar uw partner. En als dat niet genoeg helpt, kunt u misschien met iemand anders praten. Onze neurologen horen vaker verhalen zoals die van u. Ze schrikken daar niet van en willen u graag helpen. Door uw ervaring te bespreken, kunt u erachter komen hoe uw seksuele problemen of onzekerheden. En natuurlijk zal de neuroloog samen met u, en/of met uw partner, een oplossing zoeken. Hij kan u bijvoorbeeld in contact brengen met een medisch maatschappelijk werker of een seksuoloog.