Leerhuis Epilepsie

Op deze pagina

Leerhuis Epilepsie

Leerhuis Epilepsie is een initiatief van SEIN en Kempenhaeghe. Ons doel is om de zorg voor mensen met epilepsie in Nederland te verbeteren. Samen hebben we veel kennis uit de wetenschap en de praktijk. Als we die kennis delen met andere (zorgprofessionals, kunnen we samen voor een betere epilepsiezorg in Nederland zorgen.

Onze opleidingen worden gegeven door medewerkers van SEIN of Kempenhaeghe. De lessen zijn bedoeld voor mensen met een mbo- en/of hbo-opleiding. 

Leren van en met elkaar

Leerhuis Epilepsie heeft verschillende lesvormen, bijvoorbeeld in een klas of via internet. Bij al onze lessen is het samen doen erg belangrijk. Je gaat zelf met opdrachten aan de slag en deelt je kennis en ervaringen met anderen. Zo leren we van elkaar.

Waar kunnen we je mee helpen?

Online lessen via Vakbekwaaminzorg.nl

Leerhuis Epilepsie geeft ook online lessen via Platform VIZ*. Dat platform vind je op de website van Vakbekwaam in de Zorg. Op de website staan veel lesprogramma's waaruit je een keuze kan maken. De programma's kun je online volgen, alleen of samen met collega's.

*Platform VIZ is van Niveo, een bedrijf dat online lessen biedt voor zorgmedewerkers.

Scholing aanvragen of meer informatie?

Wij bieden onze lessen graag op maat aan. Daarom hebben we vooraf een gesprek met je. We werken met een leerdoelenkaart: zo weten we precies wat je wil en hoe we onze lessen moeten geven.

Wil je kennismaken of vragen stellen? Neem dan contact op met Leerhuis Epilepsie via secretariaat@leerhuisepilepsie.nl of via telefoonnummer (040) 227 96 17.

Wat anderen vertellen over Leerhuis Epilepsie

Trainers en betrokkenen vertellen waarom Leerhuis Epilepsie zo belangrijk is. 

Artikelenreeks Autisme en epilepsie

Beleef het onbegrijpelijke

Vanuit Leerhuis Epilepsie scholen vier trainers van de expertisecentra Kempenhaeghe en SEIN begeleiders in de zorg. In de workshop ‘Beleef het onbegrijpelijke’ <link naar document training> leren ze professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg wat het betekent als je een combinatie van een verstandelijke beperking, epilepsie en autisme hebt. De deelnemers ervaren aan den lijve hoe het voelt als je overvraagd wordt en niet weet hoe je iets moet doen. Of hoe het als cliënt is om opgeschrikt te worden door een epileptische aanval bij jezelf of een ander.

Serie artikelen

De vier trainers schreven daarnaast de onderstaande serie artikelen. Waarin ze aan de hand van verschillende thema’s beschrijven hoe complex het is om te leven met epilepsie, autisme en een verstandelijke beperking. En ook hoe je hier als professional het beste mee kunt omgaan. De thema’s die in de artikelen aan bod komen: prikkelverwerking, communicatie, spanning, flexibiliteit & verandering en zelfstandigheid.

  1. Als de wereld om je heen communiceert, maar jij dit even niet meekrijgt
  2. Onduidelijkheid als je juist duidelijkheid nodig hebt
  3. Het belang van het herkennen van onderprikkeling bij cliënten met autisme en epilepsie
  4. Epilepsie en autisme; dat geeft spanning
  5. Autisme en epilepsie: hoeveel zelfstandigheid is mogelijk?
  6. De complete reeks: ‘Beleef het onbegrijpelijke’ Artikelen over het complexe samenspel tussen epilepsie en autisme.

In het kort

Het Leerhuis Epilepsie versterkt de kennis van epilepsie bij zorginstellingen en individuele zorgprofessionals.