HomeWerken bij SEINAlle vacaturesPost-doc bij de onderzoeksgroep van het Slaap-Waakcentrum

Functienaam

Post-doc
bij de onderzoeksgroep van het Slaap-Waakcentrum

Info algemeen

SEIN is een tertiair centrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Het wetenschappelijk onderzoek van het slaap-waakteam richt zich van oudsher op narcolepsie en verwante aandoeningen.

Achtergrond en huidige situatie

De onderzoeksgroep heeft in een samenwerkingsverband met de narcolepsie onderzoeksgroep van Stanford University een cruciale rol gespeeld bij de ontdekking dat narcolepsie bij de mens veroorzaakt wordt door een hypocretine deficiëntie in de hersenen. Deze, voor het slaapveld, baanbrekende ontdekking heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe onderzoeksvelden die zich o.a. richten op de rol van hypocretine bij andere neuropsychiatrische aandoeningen en metabolisme, de klinische effecten van hypocretine deficiëntie met behulp van machine learning, effecten van hypocretine (ant)agonisten, maar ook op de oorzaak van de hypocretine deficiëntie bij narcolepsie (waarschijnlijk een auto-immuun proces).
De onderzoeksgroep houdt zich deels in internationaal verband met deze thema’s bezig, maar is de afgelopen jaren ook aan het uitbreiden en verbreden. Er loopt een onderzoek ter verbetering van slaap op de intensive care. Voorzien zijn een prospectief onderzoek naar het beloop van REM sleep behaviour disorder, leefstijlinterventies bij narcolepsie en andere slaapstoornissen en onderzoek de interactie slaap epilepsie (focus).

Voor een optimale afstemming van de onderzoeken alsmede het consolideren en uitbreiden van de huidige groep zoeken we een post-doc.

Aantal uren per week

27 uur per week

Doel

Opzetten en (mede)uitvoeren van oorspronkelijk, innovatief multidisciplinair klinisch en translationeel slaap- gerelateerd wetenschappelijk onderzoek. Zowel binnen SEIN als in samenwerking met nationale partners als het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Kempenhaeghe, het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en internationale partners zoals het Europese Narcolepsie Netwerk (EUNN).

Taakomschrijving

Als lid van het onderzoeksteam, het coördineren, mede aansturen en superviseren van lopende onderzoeksprojecten en het schrijven van subsidieaanvragen voor nieuw vervolgonderzoek. Individuele wetenschappelijke doorontwikkeling en groei voor de post-doc is de intentie en het t.z.t. aansturing geven aan een van de lijnen behoort tot de mogelijkheden.

Plaats in de organisatie

De groep wordt aangestuurd door Prof. Dr. Gert Jan Lammers en Dr. Rolf Fronczek.  Er wordt gerapporteerd  aan de onderzoeksgroepsleider prof. Dr. Gert Jan Lammers.

De aanstelling

0,6 FTE voor 5 jaar. Afhankelijk van te verwerven subsidiegelden is uitbreiding mogelijk.

Taken

 • Coördineert en superviseert lopende onderzoeksprojecten / promovendi, die zich met name richten op narcolepsie (zowel klinische als translationele projecten).
 • Draagt bij aan de groei en uitbreiding van de onderzoeksgroep, m.n. op bestaande thema’s en met thema’s waar voor SEIN en het LUMC nog onbenutte kansen liggen.
 • Initieert vervolgonderzoek en nieuwe projecten o.a. door het schrijven van subsidieaanvragen.
 • Schrijft (mede) aan publicaties en begeleidt promovendi bij het schrijven van publicaties. 
 • Geeft presentaties op congressen.
 • Participeert in onderwijs.
 • Houdt de ontwikkelingen in het vakgebied bij.
 • Participeert in interne en externe (multidisciplinaire) werkgroepen.

Functie-eisen

 • Afgeronde promotie in de geneeskunde of een gerelateerd vakgebied (biologie, psychologie, biotechnologie etc.).
 • Een voltooide artsenopleiding heeft de voorkeur maar is niet noodzakelijk.
 • Zeer goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Goede sociale en communicatieve vaardigheden. Goed in een multidisciplinaire samenwerking.
 • Goede organisator.
 • Bereid onconventioneel te denken.
 • Originele denker gericht op vernieuwing en innovatie.
 • Flexibel.

Wij bieden

 • Een werkplek voor 0,6 FTE voor 5 jaar.  Afhankelijk van te verwerven subsidiegelden is uitbreiding mogelijk.
 • Marktconform salaris.
 • Een enthousiast en veelzijdig onderzoeksteam, met onder andere neurologen, psychologen, verpleegkundigen, analisten en (arts-)onderzoekers.
 • Een zeer gevarieerde werkomgeving, waarin klinisch en basaal onderzoek hand in hand gaan.

Interesse?

Bij vragen of meer informatie neem contact op met Prof Dr. Gert Jan Lammers (GJLammers@sein.nl) en dr. Rolf Fronczek (RFronczek@sein.nl).

Solliciteren

Stuur een motivatiebrief en CV vóór 15 augustus 2020 via de link ‘direct solliciteren’ hieronder.
Na het insturen van je sollicitatie krijg je via email een bevestiging van ontvangst.
Indien je vakantie hebt in deze periode wil je dit dan aangeven in je brief.
Het inwinnen van referenties maakt deel uit van de procedure. Met je sollicitatie geef je SEIN toestemming om tijdens de sollicitatieprocedure je profiel op zakelijke social media op te zoeken.
Bij aanstelling dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen.

De sollicitatiegesprekken vinden eind augustus 2020 plaats.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.