Home(Poli)kliniek Slaap-WaakVerstandelijke beperking

Speciaal team voor slaapproblemen bij een verstandelijke beperking

Het Slaap-Waakcentrum SEIN heeft een gespecialiseerd team voor slaap-waakproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Zowel kinderen als volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen hier terecht.

Aanpak slaap-waakstoornissen

Het team dat zich bezighoudt met slaap-waakstoornissen bij verstandelijk gehandicapten bestaat uit: 

  • Arts verstandelijk gehandicapten (AVG) 
  • VG (verstandelijk gehandicapten) verpleegkundige
  • Gezondheidswetenschapper
  • GZ-psycholoog 

Zij hebben veel ervaring met het behandelen van slaap-waakproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Ze zorgen voor een aangepast onderzoeks- en behandeltraject. Het team werkt nauw samen met de andere slaap-waakdeskundigen van SEIN.

Slaap-waakgedrag

Meer dan vijftig procent van de mensen met een verstandelijke beperking heeft een slaap-waakprobleem. Veel problemen hebben te maken met een slecht slaap-waakgedrag. Maar ook slaapapneu komt voor.

Specialistische kennis

De artsen Verstandelijk Gehandicapten behandelen kinderen en volwassenen met zowel lichte als ernstige verstandelijke beperkingen. Zij beschikken over een brede specialistische kennis van syndromen en bijkomende beperkingen, zowel op lichamelijk als op psychologisch vlak. Ook zijn zij speciaal getraind in het omgaan met deze cliëntengroep en hun familie. Daarmee zijn ze van grote toegevoegde waarde voor het Slaap-Waakcentrum SEIN.

Met deze specialisatie ontstaat er een verbinding tussen de uitgebreide kennis over slaap- en waakstoornissen en de vaak specifieke aandoeningen en omstandigheden van mensen met een verstandelijke beperking.

Meer leren? Bekijk eens onderstaande video. Daarin vertelt Annelies Smits bij het Slaap-Waakcentrum SEIN dat goede slaap cognitieve functies en emotionele veerkracht bevordert. Het is een neurologische vaardigheid die voor mensen in een zorgafhankelijke positie niet vanzelfsprekend is. Slaap is een onderbelicht probleem in zorg, maar wel met onvermoede mogelijkheden tot verbetering.