Slapeloosheid

Op deze pagina

Slapeloosheid is een slaapstoornis, die ook wel insomnie wordt genoemd. Mensen die lijden aan slapeloosheid vallen moeilijk in slaap vallen, slapen niet lang door en/of worden vaak te vroeg wakker. Ongeveer dertig tot veertig procent van alle mensen heeft wel eens klachten van slapeloosheid gehad. Het is de meest voorkomende slaapstoornis.

Chronische insomnie

Als mensen vaak en langdurig last hebben van slapeloosheid dan heet dan chronische insomnie. Dat wil zeggen dat de klachten drie of meer nachten per week voorkomen en langer dan drie maanden duren. Ongeveer tien procent van alle mensen heeft deze heftige vorm van slapeloosheid.

Het vervelende van insomnie is dat het niet alleen met slapen te maken heeft. Ook overdag hebben mensen er last van. Door vermoeidheid hebben ze moeite met nadenken en concentreren. Ze voelen zich niet prettig en zijn prikkelbaar. Daardoor functioneren ze minder goed.

Soms komt slapeloosheid alleen voor, maar meestal heeft het met andere klachten te maken. Ook bij lichamelijke of psychiatrische aandoeningen komt slapeloosheid voor.