Ongewoon gedrag tijdens de slaap

Op deze pagina

Niet iedereen slaapt helemaal rustig. Sommige mensen doen vreemde dingen in hun slaap, vaak zonder het door te hebben. Slaapwandelen is een heel bekend verschijnsel, net als paniekstoornissen vanuit de slaap. Dat heet ook wel Sleep terrors en komt vooral bij kinderen voor.

Slaapwandelen

In een diepe slaap doen mensen soms vreemde dingen. Slaapwandelen is een bekend voorbeeld. Bij slaapwandelen wordt de persoon bijna wakker uit de diepe slaap, terwijl hij dat niet doorheeft. Daardoor kan de persoon verward zijn en reageert hij of zij niet op de omgeving. Er zijn verschillende vormen van slaapwandelen: rechtop zitten in bed, rondwandelen in de slaapkamer of in huis, schreeuwen of heftig met de armen of benen bewegen. 

Gedrag tijdens REM-slaap

Als we in slaap vallen komen we na ongeveer 90 minuten in de REM-slaap terecht. In de REM-slaap hebben we vaak levendige dromen. Onze hersenen zijn dan nog heel actief, ook al slapen we dan. Vanuit de REM-slaap kunnen we onrustig slapen. Zoals bij het bijzondere slaapprobleem REM-sleep behaviour disorder.

REM-sleep behaviour disorder

Een bijzonder slaapprobleem kan tijdens de REM-slaap gebeuren: REM-sleep behaviour disorder (RBD). Dit is een stoornis waarbij de persoon slaapt maar de spieren niet of onvoldoende verlamd zijn. Normaal gesproken zijn de spieren verlamd tijdens de REM-slaap, zodat armen en benen niet wild bewegen tijdens het dromen. Wanneer iemand met RBD een droom heeft, kan hij of zij al slapend de droom uitleven. Dit kan gewelddadig gedrag veroorzaken en de slaap ernstig verstoren, ook bij de bedpartner. Om dit te verhelpen voert de behandelaar een slaap-waakonderzoek uit. Dat gebeurt met behulp van een camera, die het gedrag tijdens de slaap opneemt.

Behandelingen

Bij SEIN wordt een slaap-waakonderzoek uitgevoerd, vaak met camera’s. Zo ontdekken we of u zich tijdens de slaap vreemd gedraagt. Vervolgens helpen we u om de slaapstoornis te verminderen of te verhelpen.