Vreemde gedragingen vanuit de (non-)REM-slaap

Vreemde gedraging vanuit de slaap komen veel voor. Dit kan zowel vanuit de non-REM-slaap, als vanuit de REM-slaap. Slaapwandelen en paniekstoornissen bij kinderen zijn de meest bekende voorbeelden.

Een speciale aandoening is de REM-sleep behaviour disorder (RBD). Dit is een stoornis in de slaap waarbij de voor REM-slaap karakteristieke slaapverlamming niet of verminderd optreedt, waardoor iemand slapend in staat is zijn droom uit te leven. Dit kan gewelddadig van aard zijn en leidt tot ernstige verstoring van de slaap, zowel voor de persoon zelf als voor de eventuele partner. In dit geval voert SEIN een slaap-waakonderzoek met videoregistratie uit.

... vanuit de diepe slaap 

Een vreemde gedraging vanuit de diepe slaap is slaapwandelen. Dit is het gevolg van bijna wakker worden uit deze slaapfase zonder dat u zich daar zelf bewust van bent. Slaapwandelen kenmerkt zich door automatisch handelen, verward zijn en niet op prikkels reageren. Er zijn verschillende vormen van slaapwandelen: rechtop gaan zitten in bed, rondwandelen in de slaapkamer of in huis, schreeuwen of heftig met de armen en/of benen bewegen. Ook in dit geval voert SEIN een slaap-waakonderzoek met videoregistratie uit.