Kinderen met slaapproblemen

Slapend jongetje

Bij kinderen komen vaak slaap-waakproblemen voor (bij 10 tot 35 procent van alle kinderen). Het gaat vooral om in- en doorslaapproblemen. Alle kinderen worden ’s nachts meerdere keren wakker. De meerderheid slaapt spontaan weer in. De kinderen met in- en doorslaapproblemen daarentegen zijn niet in staat om zelf de slaap te (her)vatten en doen een beroep op hun ouders.

Slaap-waakstoornissen die vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen zijn slaapwandelen en bedplassen. Deze nachtelijke gedragingen vanuit de diepe slaapfase zijn in principe onschadelijk. Maar ze vergen soms wel voorzorgsmaatregelen. 

Slaap-waakstoornissen die af en toe bij kinderen voorkomen, zijn: nachtelijke beenbewegingen, ademhalingsstilstanden en angstaanvallen. Ook in deze gevallen is het belangrijk dat er slaap-waakonderzoek uitgevoerd wordt. 

Behandeling

De behandeling van de in- en doorslaapproblemen van een kind bestaat uit cognitieve gedragstherapie van ouder en kind. Deze therapie wordt door de slaappsychologe gegeven.