Home(Poli)kliniek Slaap-WaakDiagnose slaapproblemen

Intake en onderzoek naar uw slaapprobleem

Als uw huisarts of medisch specialist u bij het Slaap-Waakcentrum SEIN aangemeld heeft, beoordelen wij of we uw aanvraag in behandeling kunnen nemen. Vervolgens krijgt u een aantal vragenlijsten thuisgestuurd en het verzoek om een ‘dag- en nachtboekje’ bij te houden. U stuurt de vragenlijsten en het boekje terug naar het Slaap-Waakcentrum SEIN. Hiermee bereidt de slaap-waakspecialist zich voor op het intakegesprek.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreekt u uw slaap-waakprobleem met de slaap-waakspecialist. Het is handig als uw partner of een familielid bij het gesprek aanwezig kan zijn om te vertellen hoe hij of zij uw slaap-waakproblemen ervaart.  

Slaap-waakonderzoek 

Meestal wordt bij de intake meteen een afspraak gemaakt voor een slaap-waakonderzoek (polysomnografie, PSG). Dit kan een thuis-slaap-waakonderzoek zijn of een onderzoek bij het Slaap-Waakcentrum SEIN zelf (in Zwolle en Heemstede). Door middel van deze onderzoeken worden de slaapstructuur, de beenbewegingen, de ademhaling, de hartslag en het zuurstofgehalte gemeten. Om de metingen te verrichten worden er sensoren op het hoofd, de kin, het bovenlichaam, de benen en bij de ogen geplaatst. Alle signalen worden opgeslagen op een geheugenkaart. Het ziet er misschien indrukwekkend uit, maar u kunt gewoon bewegen en doen wat u gewend bent. U draagt de elektroden en het kastje met de geheugenkaart 24 uur.

Soms krijgt u een bewegingshorloge (actiwatch). Dit geeft een beeld van uw slaap-waakritme. Deze moet u minimaal een week dragen.

Om in groot scherm te kijken: klik op play, daarna dubbelklikken op de video.

Multidisciplinair

Na de onderzoeken analyseren de slaap-waakspecialisten de uitslagen in een multidisciplinair overleg. Als de diagnose gesteld is, volgt de behandeling. Welke behandeling het best past, hangt af van de oorzaak. Mogelijke behandelmethoden zijn medicijnen, steun bij de ademhaling, chirurgie, psychologische hulp, opvoedkundige hulp en adviezen over de levensstijl.

Na de behandeling

Bij zeventig tot tachtig procent van de patiënten heeft de behandeling succes. Als de patiënt en het slaapteam tevreden zijn over het resultaat, stopt de behandeling bij het Slaap-Waakcentrum SEIN. De patiënt wordt dan terugverwezen naar de huisarts of specialist. 

https://comicsnake.com/dc-comics/ magazine-pdf.net comics-all.com/