HomeKinderpaginaKinderenMoeilijke woorden

Moeilijke woorden

/

Ambulant

Ambulant betekent dat iemand meestal onderweg is. Een ambulant schoolbegeleider komt bij jou op school. Een ambulant verpleegkundige komt bij jullie thuis. Dus hoeven jullie niet naar de (poli) kliniek van SEIN.

Diagnose

Diagnose stellen betekent dat een neuroloog of een andere dokter vaststelt wat er precies met jou aan de hand is. Als hij/zij zeker weet dat je epilepsie hebt, is de diagnose dus epilepsie. 

EEG

EEG staat voor Elektro-EncefaloGram. Bij een EEG-onderzoek wordt de elektrische activiteit van jouw hersenen doorgeven aan het EEG-apparaat. Je hersenen zijn namelijk een soort elektriciteitscentrale met stroompjes die heen en weer gaan. Bij een aanval vindt er een ontlading van die elektrische stroompjes plaats. Bij SEIN krijg je vaak een 24-uurs EEG. Als je in die tijd een aanval hebt, kan de neuroloog zien of het echt epilepsie is en waar in jouw hoofd die epilepsie begint. Een EEG-onderzoek doet geen pijn.

Willen je ouders meer weten? Meer informatie over EEG

Elektroden

Die lijken op een soort dopjes waar draadjes aan zitten. De elektroden krijg je op je hoofd geplakt als je een EEG onderzoek krijgt. 

Ketogeen dieet

Dit is een speciaal dieet tegen epilepsie dat ervoor kan zorgen dat je minder aanvallen hebt. 

Multidisciplinair

De neuroloog, de psycholoog, de speltherapeut, al die verschillende mensen die jou onderzoeken of behandelen, noemen we ook wel disciplines. Multidisciplinair betekent dat al die mensen er met elkaar voor zorgen dat jij minder last van de aanvallen hebt.

Neuroloog

Een neuroloog is een dokter die heel veel weet over de hersenen. Daar is hij of zij heel goed in.

Observeren

Observeren betekent dat we kijken hoe een aanval er bij jou uitziet.

OKJ

Observatieafdeling Kinderen en Jongeren. Hier kun jij als kind of jongere worden opgenomen om onderzocht en geobserveerd te worden. Observeren betekent dat we kijken hoe een aanval er bij jou uitziet.

Onderzoek

Bij een onderzoek wordt heel goed gekeken naar wat er aan de hand is. Bij SEIN gebeurt dat door de neuroloog, maar ook andere mensen kunnen goed naar je kijken om ervoor te zorgen dat je minder last van de aanvallen hebt. 

Opname

Dit betekent dat je een tijdje bij ons komt logeren, op de kinderafdeling of de jongerenafdeling. 

Snoezelen

Snoezelen gebeurt in een snoezelruimte. In deze donkere ruimte vind je zachte materialen. Er zijn geuren, licht, kleuren, verschillende vormen en meer die ervoor kunnen zorgen dat je tot rust komt. 

Therapeut

Dit betekent helper. Hij of zij helpt jou minder last te hebben van de epilepsie (aanvallen).