Erfelijke aanleg

Op deze pagina

Via de genen geven ouders eigenschappen door aan hun kinderen. Genetische veranderingen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van epilepsie. Vooral wanneer er epilepsie voorkomt in de familie. Of wanneer epilepsie samengaat met bepaalde andere verschijnselen of ziekten. Dan kan de epilepsie een genetische oorzaak hebben.

Diagnose van genetische oorzaken van epilepsie

Bij SEIN is er een speciaal team dat onderzoek doet naar genetische oorzaken van epilepsie. Dit team helpt bij de diagnostiek naar genetische oorzaken, en bepaalt welke medicijnen en behandelingen goed werken bij de gevonden oorzaak. Of uw epilepsie genetisch is, kunnen we meestal bepalen met bloedonderzoek. U kunt ook voor uitgebreider onderzoek worden doorverwezen naar een klinisch geneticus binnen SEIN of in het UMC in Utrecht.

Steeds meer kennis

De onderzoeken naar genen en epilepsie zijn nog steeds bezig. We verwachten dat er in de toekomst nog veel nieuwe ontdekkingen komen. Voor wetenschappelijk onderzoek werkt SEIN nauw samen met de afdelingen genetica van het Radboud UMC in Nijmegen en van het UMC Utrecht, en met epilepsiecentrum Kempenhaeghe.