Mw. prof. dr. E.A. Aronica

Contact

E-mail

Publicaties

Researchgate
ORCID

Specialisme

Neurologie, neuropathologie

Wetenschappelijk aandachtsgebied(en)

Epilepsie

Biografie

Mw. Aronica studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Catania (Italië), waar ze de opleiding tot neuroloog voltooide. In 1993 promoveerde ze cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heeft zij gedurende enkele jaren in de VS onderzoek gedaan in het New York State Department of Health in Albany en het Albert Einstein College of Medicine in New York. In 1996 verhuisde ze naar Nederland en na het verkrijgen van de "Teding van Berkhout fellowship” voor epilepsieonderzoek werkt zij sinds 1998 bij de afdeling Neuropathologie van de Universiteit van Amsterdam (AMC) en sinds 2007 als neuropatholoog. Ze ontving onderzoeksubsidies van o.a. het Health-programma van de Europese Unie en het Nationaal Epilepsie Fonds. Ze is actief betrokken bij de International League Against Epilepsy (ILAE) binnen de ‘Task Force Neuropathology’. In 2011 ontving ze de Michael Prize, een internationale prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt voor de beste bijdrage aan epilepsie-onderzoek. 

In 2012 werd Eleonora Aronica bijzonder hoogleraar Pathologie van het zenuwstelsel, in het bijzonder epileptische aandoeningen. Deze leerstoel was ingesteld door het Nationaal Epilepsie Fonds.

Leerstoel Epilepsiefonds - SEIN

Deze leerstoel heeft als doel:

  • Het uitdrukking geven aan het belang van fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van epileptogenese van epilepsie
  • Om binnen de opleiding studenten de mogelijkheid te geven in contact te komen met ziekten van het zenuwstelsel: in het bijzonder de epileptische aandoening.

Eleonora Aronica is op 6 juni 2017 benoemd tot hoogleraar Neuropathologie Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Wat zou je in de toekomst nog graag willen onderzoeken?

Het onderzoeken van de rol van kleine regulerende moleculen (miRNAs) in patiënten met farmacoresistente epilepsie en in patiënten met andere neurologische aandoeningen. Verder zie ik een grote uitdaging in het opsporen van specifieke biomarkers die het mogelijk maken om patiënten met een verhoogde kans om epilepsie te ontwikkelen na hersenschade te detecteren met focus op de ongecontroleerde pathologische chronische ontstekingsreactie. Met dit centraal onderzoeksthema bestuderen we de rol van gliale cellen (microgliale cellen en astrocyten), de glio-neuronale communicatie en het controlemechanisme van ontstekingsprocessen om te komen tot een effectieve therapie gericht op pathologische neuro-inflammatie en dysfunctionele glia in epilepsie. Uiteraard is het van groot belang om een internationaal multidisciplinair netwerk te hebben met samenwerking tussen clinici en wetenschappers.

Ontvangen externe subsidies

-Nationaal Epilepsie Fonds
-FP7-HEALTH-2013-INNOVATION EPISTOP
-FP7-HEALTH-2013-INNOVATION EPITARGET
-Innovative Training Networks (ITN) “ECMED”
-Subsidie Stichting  “Michelle” (Tuberous Sclerosis)
-Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa)
-H2020-MSCA-ITN-2016; EU-GliaPhD
-Stichting Margaret Knip Fonds
-ZonMw
-Epilepsy Fonds
-TKI Life Sciences & Health - Health Holland
-NWO

Afvaardiging in commissies, werkgroepen e.d.

  • Contribution to guidelines and protocols, International League Against Epilepsy (ILAE) Task Force of the Diagnostic Methods Commission and the FCD Classification Task Force; harmonization in preclinical epilepsy researcher as member of the Joint Translational Task Force of the Neurobiology Commission (workgroup neuropathology).
  • Tutor/Trekker: neuropathology teaching course aimed at colleagues engaged in the diagnostic evaluation of patients with drug-resistant focal epilepsy. Supported by the Commission on European Affairs of the International League Against Epilepsy (ILAE-CEA).