Tamara over de Regenboogweek

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

SEIN organiseert van 8 tot en met 13 oktober opnieuw de Regenboogweek om de acceptatie van diversiteit te vieren en iedereen aan te moedigen zichzelf te zijn. Tijdens deze week zullen er tal van feestelijke activiteiten plaatsvinden, met als hoogtepunt de viering van 'Coming Out Day' op woensdag 11 oktober.

Lees hieronder het inspirerende interview met Tamara, waarin zij vol enthousiasme vertelt over zichzelf en de Regenboogweek.

“Ik ben Tamara en ik werk al 10 jaar met veel plezier bij SEIN, waarvan de laatste 7 jaar bij winkel EigenwijZ. Wij maken en verkopen producten die op het SEIN-terrein worden gemaakt. Daarnaast ben ik een grote voorstander van de Regenboogweek.”

Kun je nog iets meer over jezelf vertellen?

"Zeker, ik ben al 20 jaar samen met Janneke en we zijn inmiddels 10 jaar getrouwd. We hebben het erg fijn samen en zijn gezegend met 2 mooie dochters. Onze jongste dochter is openlijk gay en woont met haar vriendin in Amsterdam. Helaas hebben ze daar onlangs een paar keer te maken gehad met intolerantie. Ze durven niet hand in hand te lopen omdat ze zijn uitgescholden. Daarom vind ik het uiterst belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Het is voor mij van essentieel belang dat iedereen wordt geaccepteerd zoals ze zijn."

Hoe ervaar je deze situatie zelf?

"Ik woon zelf in een dorp waar het volledig geaccepteerd is dat Janneke en ik een stel zijn. Ook op mijn werk is het eigenlijk nooit een issue. Bewoners en medewerkers zien het niet altijd meteen en als ze ernaar vragen, leg ik uit dat ik getrouwd ben met een vrouw. In het begin moeten sommigen er even aan wennen, maar al snel wordt het geaccepteerd. Ook mijn collega's weten ervan.

Mensen in het algemeen reageren soms verrast, maar daarna heel positief. Soms zeggen ze: 'Dat geeft niet.' Dan antwoord ik met een lach, 'Gelukkig maar.' Dat is wat mij betreft de beste manier om ermee om te gaan.”

Wat vind je van het initiatief van de Regenboogweek?

"Ik ben ontzettend enthousiast over het initiatief van Niels voor de Regenboogweek. Ik heb Niels leren kennen tijdens de coronaperiode, omdat ik toen betrokken was bij de dagbesteding in het gebouw waar Niels woont. Het is bewonderenswaardig en moedig dat Niels zich zo inzet, samen met de projectgroep. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het zo'n groot succes zou worden en ik vind het geweldig dat SEIN dit volledig ondersteunt. Ik maak zelf ook deel uit van deze projectroep, hoewel ik niet altijd aanwezig kan zijn bij de vergaderingen, denk ik graag mee."

Wat doen jullie voor de Regenboogweek bij EigenwijZ?

"Wij vieren dit thema ook bij EigenwijZ. Vorig jaar hebben we een ‘HAPPY’ expositie gehouden, waarbij we kunstwerken hebben gemaakt met betrekking tot dit thema. Dit jaar gaan we kleurrijke producten verkopen, zoals kandelaars, borrelplanken, keramiek, ansichtkaarten, textiel, enzovoort. Gedurende het hele jaar wappert de regenboogvlag bij EigenwijZ, omdat we het belangrijk vinden om het hele jaar door aandacht te besteden aan dit thema. Ik ben ook enthousiast dat de burgemeester een bezoek aan EigenwijZ zal brengen en kennis zal maken met ons."