Vernieuwingen in de diagnostiek voor epilepsie chirurgie

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
tekeningen

Neuroloog Maeike Zijlmans heeft op uitnodiging van het wetenschappelijk tijdschrift “Nature Reviews Neurology” een review artikel geschreven over recente vernieuwingen van de diagnostische middelen voor epilepsiechirurgie en het effect van die vernieuwingen op de gedachten over de bron van focale epilepsie.

Wanneer focale epilepsie met medicatie moeilijk te behandelen is, is epilepsiechirurgie soms een mogelijkheid. Epilepsiechirurgie kan alleen plaatsvinden als er een eenduidige bron van de epilepsie is die niet in een hersengebied ligt wat essentieel is voor functie. Om de bron te bepalen kan naar verschillende modaliteiten gekeken worden: structurele beeldvorming zoals MRI, elektrische activiteit (EEG, magnetoencephalografie, diepte-EEG), metabole veranderingen (PET en SPECT scan, EEG-fMRI) en functionele veranderingen (bijvoorbeeld afwijkingen bij neuropsychologisch onderzoek.

De belangrijkste nieuwe concepten zijn:

  1. Door meer detail niveau van MRI en EEG ontdekken we steeds kleinere/subtielere afwijkingen
  2. Epilepsie is een netwerk ziekte en diagnostiek moet niet alleen de bron maar ook het betrokken netwerk begrijpen
  3. Stimulatie kan het zieke netwerk anders triggeren dan gezond weefsel
  4. Diagnostiek tijdens chirurgie kan de neurochirurg helpen
  5. Meerdere modaliteiten kunnen tegelijk bekeken en vergeleken worden met multimodale imaging

Wat nodig is voor de toekomst is om een slag te maken richting integratie van deze verschillende mogelijkheden. De tweede auteur van het artikel, Nicole van Klink, is technisch geneeskundige die zich, na een opleiding in SEIN en het UMC, dagelijks bezig houdt met multimodale en geavanceerde diagnostiek ter verbetering van de epilepsie chirurgie.

klik hier voor het Engelstalige artikel