Grote opkomst bij refereeravond SEIN in Zwolle

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Presentatie geven aan groep mensen

SEIN Noord- en Oost-Nederland (NON) heeft op 3 maart weer de jaarlijkse refereeravond georganiseerd met ditmaal als thema: "Etiologie, innovaties en behandeling".

Neuroloog Charlotte van Asch en physician assistant Renate van Regteren, beiden werkzaam bij SEIN NON, openen de avond met een presentatie over epilepsiechirurgie. Voor wie is dit bedoeld, hoe ziet het traject eruit en wat zijn de resultaten?

Klinisch neuropsycholoog Lydia van den Berg en kinderneuroloog Eveline Hagebeuk, eveneens werkzaam bij SEIN NON, houden vervolgens hun presentatie over frontale epilepsie. Aan de hand van een interessante casus vertellen ze ons over de diagnostiek van frontale epilepsie, zowel vanuit de medische kant als vanuit de neuropsychologische kant. Hoe herken je deze vorm van epilepsie en welke leer- en gedragsproblemen komen er bij kijken?

Na de pauze vervolgen we het programma met een presentatie over psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA). Neurologen José Polet en Anne Marthe Meppelink (SEIN NON) vertellen en laten aan de hand van videomateriaal zien hoe complex het kan zijn om een juiste diagnose te stellen. Het nieuwe diagnostiekprogramma van SEIN, het programma onbegrepen aanvallen (POA), komt hierbij ook aan bod.

Roland Thijs, neuroloog bij SEIN MWN, sluit de avond af. Hij vertelt over Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP). Hoe vaak komt het voor, wat zijn de risicofactoren en kan je het risico op SUDEP verkleinen? Ook vertelt hij over het wel of niet bespreekbaar maken van SUDEP in de spreekkamer.

We kunnen terugkijken op een mooie en leerzame avond, welke mede mogelijk is gemaakt door Eisai, LivaNova en UCB.