Betere motoriek met muziek

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
muziek bewegen

Muziek is aanstekelijk, zet aan tot beweging. Dit geldt voor ons allemaal, maar ook voor mensen met een beperkte motoriek. Om het effect van muziek als onderdeel van fysiotherapie te onderzoeken, is SEIN daarom een samenwerking aangegaan met Symphonic eMotions. Dat is een innovatief systeem waarmee de patiënt zelf muziek aanstuurt door het maken van bewegingen voor een camera.
Een van de eerste sessies was met Dirk, een van onze cliënten bij SEIN. Zodra fysiotherapeute Britt Symphonic eMotions aanzette, ontdekte Dirk al snel dat hijzelf de muziek kon aansturen de door te bewegen voor de laptop. In ‘no time’ wist hij zelf een prachtige symfonie te creëren. Zijn muzikale smaak was divers: bij de hardrocksessie was hij al heel enthousiast bezig, maar bij zijn favoriete meezinger ‘Heb je even voor mij’ ging Dirk pas écht los. Hij ging niet alleen nóg meer bewegen, maar zelfs ook meezingen. De zus van Dirk vertelde dat ze het geweldig vond om haar broer te zien: “Aan zijn hele houding viel af te lezen hoeveel plezier hij er in had.”
Ook de aanwezige fysiotherapeuten waren aangenaam verrast: “Er werden spieren geoefend die in het dagelijks leven niet snel gebruikt worden, zoals de armen hoog in de lucht en met het bovenlichaam heen en weer zwaaien wat het balans gevoel weer uitstekend stimuleerde.” Kortom, een geslaagde muzikale fysiosessie met Symphonic eMotions.
De fysiotherapeuten zien het bewegingsaspect – de stimulerende werking – van Symphonic eMotions als zeer waardevol. Een volgende stap is dan ook om te onderzoeken hoe deze tool kan worden ingezet in de beweging- en dagbestedingsactiviteiten binnen SEIN.