Probleemgedrag

Op deze pagina

Probleemgedrag

Bij SEIN helpen we mensen met epilepsie. Soms hebben zij naast epilepsie ook een verstandelijke beperking, autisme of probleemgedrag. Op deze pagina leest u wat probleemgedrag is en hoe wij u kunnen helpen.

Wat is probleemgedrag?

We spreken van probleemgedrag als iemand iets doet waar anderen last van hebben of als het gedrag gevaar oplevert voor de persoon zelf, of de omgeving. Vaak heeft degene met het probleemgedrag er zelf ook last van. Met het probleemgedrag geeft de diegene aan dat er iets niet goed gaat. Laten we het uitleggen met een voorbeeld.

Voorbeeld van cliënt Olivier

Begeleiding bij probleemgedrag

Mensen zoals Olivier moeten meestal uitgebreid begeleid worden. Tijdens de begeleiding kijken we waar het gedrag vandaan komt. Zo proberen we het ongewenste gedrag te voorkomen. We doen dat samen met de bewoner. Door samen situaties te oefenen, leert de bewoner hoe het gedrag komt. Als dat niet lukt, passen we de context zo aan dat het probleemgedrag vermindert of verdwijnt.
Voor deze behandeling werken we met een heel team:

  • begeleiders op de groep
  • een coördinator van het Individueel Ondersteuningsplan
  • een psycholoog, psychomotorisch pedagoog of orthopedagoog
  • de manager van het woongebouw, een arts en paramedici waaronder een logopedist, fysiotherapeut of ergotherapeut

Twee trainingen

Samen zoeken we naar de oorzaken en kijken we hoe we het leven van de bewoner kunnen verbeteren. Om het probleemgedrag te onderzoeken, gebruiken we twee methodieken.

Waar komt probleemgedrag vandaan?

Probleemgedrag komt vooral voor als iemand niet kan vertellen wat er nodig is of wat er aan de hand is. Sommige bewoners hebben moeite om hun gevoelens onder woorden te brengen. Dat kan heel frustrerend zijn. Soms herkennen we probleemgedrag, bijvoorbeeld als het vaker en op dezelfde manier gebeurt. Door veel tijd met de bewoner door te brengen, kunnen we hem of haar beter helpen. Dat geldt ook voor onze bewoner Olivier.