Promotie Robert Helling

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Robert Helling tijdens zijn promotie bij de Universiteit van Utrecht

Technisch geneeskundige Robert Helling promoveerde vorige week dinsdag 12 september 2023 bij de universiteit van Utrecht met zijn onderzoek naar potentiële biomarkers van epilepsie en migraine.

Meer weten? Lees verder voor de samenvatting of bekijk het volledige proefschrift. 

Brainwaves and Breakdowns - Tracking Brain Dynamics in Epilepsy and Migraine

Het doel van dit proefschrift was het identificeren van diagnostische en therapeutische biomarkers voor mensen met epilepsie en migraine. De focus van dit onderzoek lag op het ontwikkelen van methodes om de corticale exciteerbaarheid van de hersenen bij mensen met epilepsie te evalueren, met name gericht op het detecteren van veranderingen in exciteerbaarheid die samenhangen met aanvallen en veranderingen in medicatie. Effectieve behandeling bij mensen met epilepsie zou zich moeten manifesteren als verminderde exciteerbaarheid of verhoogde remming, waardoor de kans op een overgang naar een aanvalstoestand verlaagd wordt. Deze benadering zou een snelle, gepersonaliseerde dosisbepaling mogelijk kunnen maken of helpen bij het maken van weloverwogen keuzes met betrekking tot de juiste anti-epileptische medicatie.

In dit proefschrift worden de resultaten gepresenteerd van zes studies, elk ontworpen om potentiële biomarkers van epilepsie en migraine te ontwikkelen en te onderzoeken. In de eerste twee studies werd de epileptogeniciteit van computationele modellen met onderling verbonden excitatoire en inhibitoire neuronale populaties onderzocht, waarbij variaties werden aangebracht in de connectiviteit tussen de populaties of in hun eigenschappen. In de laatste vier studies werd een proactieve strategie toegepast, waarbij perturbaties werden gebruikt om de hersendynamiek te verstoren bij mensen met epilepsie en migraine. Zowel transcraniële magnetische stimulatie en lichtflitsprikkels werden toegediend in combinatie met gelijktijdige registratie van de reactie door middel van elektro-encefalografie en elektromyografie.