Promotie Anouk van Westrhenen

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Anouk van Westrhenen tijdens haar promotie bij de Universiteit van Leiden

Onderzoeker Anouk van Westrhenen promoveerde afgelopen dinsdag 12 september 2023 bij de Universiteit van Leiden met haar onderzoek naar veranderingen in autonome functie tijdens een epileptische aanval, die enerzijds tot gevaarlijke complicaties kunnen leiden en anderzijds gebruikt kunnen worden om aanvallen te detecteren.

Meer weten? Lees verder voor de samenvatting of bekijk het volledige proefschrift. 

Uncovering the value of autonomic signs and seizure detection in epilepsy care

Epileptische aanvallen kunnen gevaarlijk zijn, met name als ze niet op tijd worden opgemerkt. Er is een risico op verwondingen, status epilepticus en plotseling overlijden. Tijdige alarmering kan complicaties voorkomen door ingrijpen van verzorgers.

Dit proefschrift onderzocht allereerst veranderingen in autonome functie, zoals hartritme en zweten, bij een epileptische aanval. Ictale asystolie, een periode van een afwezig hartritme tijdens een epileptische aanval, kan leiden tot syncope (flauwvallen) en daarbij ernstig traumatisch vallen. Met een nieuwe, indirecte methode konden we op basis van video, EEG (hersenfilmpje) en ECG (hartfilmpje) ontcijferen of een lage bloeddruk het dominante mechanisme achter de syncope was. In deze groep patiënten is behandeling met een pacemaker minder zinvol.  

Autonome manifestaties van epilepsie kunnen ons ook helpen om aanvallen te detecteren. Ons literatuuronderzoek concludeerde dat het combineren van verschillende modaliteiten in één detectieapparaat een hogere gevoeligheid oplevert en dat het personaliseren van detectiealgoritmes het aantal valse alarmen kan verminderen.  

Daarnaast valideerden we een draagbaar multimodaal detectiesysteem (NightWatch) bij kinderen thuis. NightWatch toonde een hoge gevoeligheid voor het detecteren van potentieel gevaarlijke nachtelijke aanvallen, deed stress bij verzorgers verminderen en bespaarde kosten vanuit een maatschappelijk perspectief. Validatie van een automatisch videodetectiesysteem liet zien dat dit een mooi alternatief vormt voor kinderen die geen draagbaar systeem verdragen.

Uit verschillende kwalitatieve gebruikersonderzoeken concludeerden we dat behoeftes t.a.v. aanvalsdetectie van verzorgers van kinderen met epilepsie uiteenlopen. Daarnaast hangt het succes van implementatie af van het ontwikkelde beschermingsgedrag richting hun kind. Dit benadrukt het belang van maatwerk waarbij de gebruiker centraal staat.