Miljuschka Witzenhausen slaat eerste munt voor EpilepsieNL

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vandaag heeft Miljuschka Witzenhausen de eerste penning geslagen voor EpilepsieNL, ter ere van het 130-jarig bestaan van de organisatie. Witzenhausen, die zelf een dochter heeft met epilepsie, sloeg de eerste munt middels een handslag bij onze polikliniek voor epilepsie in Heemstede. Onder het motto van EpilepsieNL ‘Samen in de aanval’ heeft de Koninklijke Nederlandse Munt niet één, maar twee penningen in coincard uitgebracht. 

Samen in de aanval

Met behulp van de uitgifte vragen EpilepsieNL en de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor epilepsie, een aandoening waarbij sprake is van een tijdelijke verstoring in de hersenen. In Nederland hebben meer dan 200.000 mensen epilepsie. Sommigen hiervan kunnen de aanvallen onderdrukken door medicatie. Een gedeelte van de mensen met epilepsie kan niet alleen zijn: ze hebben altijd een gezond iemand in de buurt nodig die kan ingrijpen bij een aanval.

De meeste mensen hebben geen aanvallen meer door hun medicatie. Maar een derde van de mensen met epilepsie blijft aanvallen houden. Een gedeelte van die mensen heeft hulp nodig bij of na een aanval: er moet dan iemand in de buurt zijn die kan ingrijpen. Dit is de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt een coincard met twee penningen heeft uitgebracht.

Ceremoniële Eerste slag

EpilepsieNL zet zich in voor meer onderzoek naar betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie. Presentatrice Miljuschka Witzenhausen heeft een dochter met epilepsie en heeft zich al vaak ingezet voor EpilepsieNL.

De organisatie EpilepsieNL viert in 2023 haar 130-jarig bestaan: een lange periode waarin al veel stappen zijn gezet. Door middel van onderzoek, voorlichting en werving blijft de organisatie hard werken om haar doelen te behalen.

SEIN is nauw verbonden met EpilepsieNL en haar voorloper het Epilepsiefonds. SEIN heeft een ontstaansgeschiedenis van ruim 140 jaar in dezelfde regio. Veel ontwikkelingen van de beide organisaties zijn hierdoor met elkaar vervlochten. We trekken dus al enige tijd samen op en daarom is SEIN graag onderdeel van deze ceremoniële eerste slag.

Ook de koninklijke verbinding komt hier vandaag weer bij elkaar. In 1970 opende koningin Juliana onze woonlocatie in Cruquius. En in 2010 opende koningin Beatrix hier de nieuwbouw. Daar voegen we het slaan van een koninklijke munt in onze nieuwe polikliniek in Heemstede met trots aan toe. 

Ontwerp en oplage

In het ontwerp staat het motto van EpilepsieNL, ‘Samen in de aanval’ centraal. Op beide penningen staat het hoofd van een meisje afgebeeld, met de hersenen zichtbaar. Op de linker penning staat de afbeelding van de hersenen bij een persoon zonder epilepsie. Op de rechter penning staan dezelfde hersenen afgebeeld, maar dan met UV-gekleurde puntjes. Deze beelden de storingen uit in de hersenen die voorkomen bij een epileptische aanval. De penning in coincard heeft een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. De munten zijn verzamelaarsitems en geen wettig betaalmiddel. De coincard is direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Samen in de aanval

Onder het motto van EpilepsieNL ‘Samen in de aanval’ heeft de Koninklijke Nederlandse Munt niet één, maar twee penningen in coincard uitgebracht. De uitgiften zijn direct verkrijgbaar op www.knm.nl.

knm.nl/epilepsienl