Kerstspecial: interview met Geestelijk Verzorgers Hetty en Mariëlle

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bij SEIN vieren we samen met al onze bewoners kerst. Onze Geestelijk Verzorgers Mariëlle en Hetty werken samen met diverse collega's om deze kerstvieringen te organiseren. Tijd om met hen in gesprek te gaan.

Kunnen jullie uitleggen wat jullie dagelijks doen?

Mariëlle: "Zeker, kort samengevat: Wij bieden emotionele en spirituele ondersteuning aan bewoners en hun families. Wij begeleiden hen bij religieuze vragen en vragen die verband houden met ziekte, rouw, verlies van eigen mogelijkheden of ethische dilemma's. Vanwege de verschillende niveaus waarop wij werken, passen we diverse benaderingen toe, zoals het gebruik van muziek en visuele elementen. Ook organiseren wij groepsgesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Bovendien plannen wij in december samen met begeleiders, vrijwilligers en de recreatieafdeling kerstfeesten voor alle woongebouwen."

Wanneer vinden de kerstvieringen plaats en hoe verloopt een viering?

Hetty: "Van 13 tot 22 december vinden alle kerstvieringen plaats. Elke woning en groep heeft zijn eigen viering. Muziek is een centraal onderdeel, met Rob de Jong achter de piano en natuurlijk draait het ook om het kerstverhaal. Wij bieden zogezegd kerstvieringen ‘op maat’. Voor bewoners die extra aandacht nodig hebben, gebruiken we zintuiglijke benaderingen, zoals geuren, het voelen van texturen zoals zalf of schapenvachten en ook muziek. Wij spelen in op interactie via de Crdl, een zorginstrument dat mensen verbindt door geluid en aanraking. Daarnaast organiseren we verschillende actieve bezigheden, zoals knutselen en samen zingen. Kerst gaat niet alleen om eten en drinken, maar om de hele ervaring die we willen meegeven."

Wat is het thema dit jaar?

Mariëlle vertelt enthousiast: "Dit jaar is het thema 'engelen'. De Vlinderzaal is volledig versierd met engelen en wij hebben een tafel vol gezet met engelen. Het past goed bij de zorg die wij bieden, aangezien we alle medewerkers als engelen beschouwen vanwege hun voortdurende toewijding. Bij de kerstviering op zondag 24 december mogen alle bewoners een engel uitkiezen om mee te nemen naar de woning. De thema’s variëren ieder jaar. Vorig jaar hadden we als thema 'diversiteit'. Toen hebben wij de Vlinderzaal aangekleed met kerststallen uit verschillende landen. Het thema voor volgend jaar houden wij nog even geheim."

Waar vinden de kerstvieringen plaats en hoe worden deze georganiseerd?

Hetty vervolgt "De vieringen vinden op verschillende locaties plaats: op de Cruquius vieren we in de Vlinderzaal, in Heemstede in de kerk op het Wilhelminaplein en in de Katholieke kerk op het Valkenburgerplein. De kerken zijn prachtig versierd en in de kerk op het Valkenburgerplein staat zelfs een grote kerststal. De viering in de Wilhelminakerk is voor bewoners van woongebouwen Salem 2/Opdreef/Uitkijk, waar we al een paar weken met het kerstkoor oefenen. We zingen allerlei liedjes, van traditionele tot moderne deuntjes. Diverse collega's, waaronder een dokter, zorgen voor de muzikale begeleiding. Ieder jaar zingen we naast de kerstliedjes ook modernere liedjes, zodat het voor iedereen interessant blijft. Zou jij het leuk vinden om volgend jaar met ons mee te zingen? Of wil je het koor net als onze collega’s muzikaal begeleiden? Laat het ons dan weten!”

Kunnen jullie beschrijven hoe de bewoners de kerstervaring beleven en hoe jullie een kerstbeleving voor iedere groep interessant maken?

Mariëlle: Als de bewoners binnenkomen zijn zij vaak al helemaal verrast door de gezellige aankleding. Wij zorgen ervoor dat de kerstviering voor elke bewoner toegankelijk is, het draait tenslotte om samenzijn en verbinding. Familie is altijd welkom in de viering die speciaal georganiseerd wordt voor de afdeling, zodat de kerstviering samen wordt beleefd. Hoewel wij een planning hebben, passen we ons gemakkelijk aan naar wat de groep nodig heeft of leuk vindt. Zo organiseren we soms spontane activiteiten, zoals een kerstdisco als kinderen vol energie binnenkomen. Maar ook karaoke voor bewoners die graag op het podium staan. Vorige week hebben wij samen met de bewoners in Heemstede een film gemaakt, waarbij elke bewoner een regel van het kerstverhaal heeft voorgelezen die we aan elkaar hebben gemonteerd. Dit wordt afgespeeld tijdens de kerstviering, wat de bewoners geweldig vinden omdat zij allemaal hebben bijgedragen."

Wat is jullie echt bijgebleven vanuit andere kerstvieringen?

Mariëlle: "We hebben zoveel leuke herinneringen, maar er zijn een paar herinneringen echt bijgebleven. Een opmerking van een collega op eerste kerstdag raakte ons echt: 'Ik kon vanochtend niet naar de kerk, en nu komen jullie naar mij toe.' Dat was ontroerend! Hetty voegt eraan toe: 'Een bewoner vroeg of wij de kerstviering konden opnemen, zodat ze het gedurende het jaar nog vaker konden bekijken. Toen hoorde je hartje zomer de kerstviering weer in Salem, dat is toch hilarisch! Dit benadrukt hoe belangrijk de kerstvieringen voor hen zijn.” Tenslotte deelt Hetty nog een grappig moment: "Laatst kwam een bewoner naar me toe en zei: 'Ik ken jou van de televisie!' Dat vond ik geweldig."

Hetty en Mariëlle sluiten af met: "Tot slot willen wij iedereen hele fijne feestdagen wensen en een gelukkig en gezond 2024. Geniet van de mooie momenten met elkaar!"