Epilepsie, een verstandelijke beperking en autisme komen vaak samen voor. Omdat epilepsie van invloed is op hoe onze hersenen werken, kan epilepsie ook andere dingen beïnvloeden. Zoals de communicatie. Dan wordt het voor iemand met epilepsie bijvoorbeeld ingewikkeld om te begrijpen wat een ander zegt. Of misschien vindt diegene het moeilijk om te antwoorden. Ook is het vaak lastig om de juiste woorden te vinden.
Tijdens en na een aanval is dat nog ingewikkelder. Doordat iemand dan minder oplettend en moe is, gaat luisteren en praten extra moeilijk. Als hij of zij daarnaast ook een verstandelijke beperking heeft, wordt praten en luisteren nog lastiger. Bij mensen met autisme is er nog iets bijzonders aan de hand. Zij kunnen problemen hebben met het begrijpen van de ander omdat ze sommige woorden letterlijk nemen.
Hoe kunnen wij helpen?
Bij SEIN werken we met logopedisten. Zij doen onderzoek naar het taalniveau van mensen met epilepsie. Meestal vinden ze wel een manier om met hen te communiceren. Lukt praten niet? Dan werken ze met foto’s of pictogrammen. Zo kan iemand die niet goed kan praten, toch mee doen met dagbesteding en activiteiten.
Het Communicatie Advies Team (CAT)
Voor communicatievragen is er het Communicatie Advies Team (CAT). Dat team bestaat uit mensen van de afdeling logopedie, een gedragswetenschapper, een manager en de begeleiders. Zij ondersteunen medewerkers en bieden cursussen aan, zoals Nederlands met Gebaren. Ook zorgen ze voor handige manieren om de communicatie te verbeteren. Zo worden brieven begrijpelijker gemaakt met foto's of illustraties.
Dit gebeurt bijvoorbeeld om mensen met epilepsie uit te leggen wat er gaat gebeuren, zoals bij een verhuizing of ziekenhuisopname. Het CAT heeft speciale themaboeken gemaakt om over dit soort dingen te kunnen communiceren. Deze oplossingen bieden houvast, structuur en vergroten de zelfstandigheid.
Hulp van logopedisten
Logopedisten werken hard om de bewoners te steunen bij hun communicatie. Zij stellen daarbij de volgende vraag: “Hoe zorgen wij ervoor dat iemand zich goed kan uiten? Op zo’n manier dat zijn omgeving hem voldoende begrijpt?” Ook heeft de logopedist tips voor de gesprekspartner:
- Langzaam spreken
- Genoeg pauzeren tussen de zinnen
- Een ding tegelijk noemen
- Korte zinnen maken
- Bij een vraag alvast twee keuzes geven