Standaard EEG

Op deze pagina

EEG staat voor elektro-encefalogram. Het is beter bekend als een hersenfilmpje. Een EEG is een belangrijk hulpmiddel om epilepsie te onderzoeken en soms zelfs aan te tonen. 

Wat is een hersenfilmpje?

Een hersenfilmpje meet de elektrische hersenactiviteit. Daarmee kan de specialist afwijkende patronen in de hersenen zien. Een EEG gebeurt met een aantal kleine elektroden die op het hoofd worden geplakt. Zo'n elektrode ziet eruit als een plat schijfje dat verbonden is met een draadje. Het vastmaken van de elektroden doet geen pijn, maar kan wel vervelend voelen.

Soorten EEG’s

Bij SEIN worden verschillende soorten EEG-onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld een poliklinisch EEG. Dat duurt ongeveer een half uur. Soms is een langdurige EEG-registratie met video nodig. Dat gebeurt in de kliniek en duurt een paar uur tot een aantal dagen. Uw neuroloog bekijkt welk onderzoek het meest geschikt is in uw situatie.

Meer over een langdurige EEG

Hoe werkt het?

Eerst worden er ongeveer dertig elektroden op het hoofd geplakt. Dat gebeurt voorzichtig zodat u er geen last van heeft tijdens het onderzoek. De elektroden worden daarna verbonden met een apparaat dat uw hersenactiviteiten registreert. Deze voorbereidingen duren meestal een half uur.

Dan kan de echte registratie van start gaan. Er wordt precies verteld wat u moet doen.

  • U doet een paar keer uw ogen open en dicht
  • U ademt een paar minuten diep in en weer uit
  • U kijkt naar een flitslamp

De uitslag

De neuroloog van de polikliniek neemt de uitslag van het EEG met u door en legt uit wat het betekent. 

Voorbereiding EEG

Voor een goede EEG-registratie is het nodig dat uw haar schoon en droog is. Was uw haar daarom van tevoren en gebruik geen haarlak, gel of andere stylingsproducten.

Video met uitleg voor kinderen

Video met uitleg voor volwassenen