Samenspel en samenwerking

Op deze pagina

Samenspel en samenwerking

Participatiebijeenkomst

Twee keer per jaar vindt er voor verwanten een participatiebijeenkomst plaats in de gebouwen. Verwanten ontvangen informatie over belangrijke zaken die spelen in de woning en binnen SEIN. De bijeenkomst biedt ook ruimte om samen met verwanten te kijken naar verbeterpunten. Hieronder kun je lezen hoe Jan en Janny Veenkamp, ouders van bewoner Bert Jan van gebouw 3, de participatiebijeenkomsten ervaren.

Jan en Janny Veenkamp

Interview Jan en Janny Veenkamp, ouders van Bert Jan bewoner gebouw 3

Hoe verloopt een participatiebijeenkomst?

‘Elke participatiebijeenkomst heeft een thema dat wordt bepaald door de manager van het woongebouw. De vorige keer was het thema brandveiligheid. Wij zijn toen geïnformeerd door een deskundige van de BHV over de brandveiligheid in het gebouw, wat voor ons erg interessant was. Een andere bijeenkomst ging over het nachtwaaksysteem. Je kunt je er eigenlijk geen voorstelling maken over hoe dat gaat, maar we kregen een inkijkje. Wij zagen hoe complex het is om alles goed te kunnen waarnemen via beeldschermen en audio. Al met al een verantwoordelijke baan.

Ook is er een avond georganiseerd over het thema wilsbekwaamheid, dat interessant was, maar voor ons niet echt van toepassing. Door het inbrengen van een thema geef je richting aan de bijeenkomst. Zonder thema, gaat het gesprek alle kanten op.’

Bert Jan, gebouw 3

Interdisciplinair overleg (IO)

In 2022 is de implementatie van het interdisciplinair overleg (IO) afgerond. Dit is een overleg om de samenwerking te versterken tussen alle disciplines (arts, psycholoog/orthopedagoog, paramedici, diëtist, CIOP), betrokken in de zorg voor een bewoner. Deze werkgroep bestaat uit een afgevaardigde van elke discipline. Maria Hanssen heeft de leden van deze werkgroep bevraagd over dit nieuwe overleg:

Eenzaamheid

Uit het cliëntervaringsonderzoek van 2022 is gebleken dat 15% van onze bewoners zich weleens eenzaam voelt. Er is in samenspraak met de cliëntenraad besloten om dit een speerpunt te maken voor 2023. In 2022 is al een aantal zaken in gang gezet rondom dit thema. Het is belangrijk om samen te werken en een netwerk rondom de bewoner te creëren. Sanne Uitermark, GZ-psycholoog, vertelt hierover meer in onderstaand interview.

Interview Sanne Uitermark, GZ-psycholoog

Hoe herken je eenzaamheid?

‘Soms herken je eenzaamheid aan het frequent terugtrekken van een bewoner op zijn/haar kamer, wat gepaard gaat met een sombere indruk. Soms in combinatie met het beperkt ontvangen van bezoek en een beperkt sociaal netwerk. Een aantal bewoners kan dit gevoel van eenzaamheid communiceren naar hun omgeving. Er zijn echter ook bewoners die niet in staat zijn dit te communiceren. Dan moet de omgeving goed alert zijn op genoemde signalen.’

Afdeling Recreatie organiseert activiteiten om, naast het wonen bij SEIN, iets leuks te doen en mensen te ontmoeten. Ook zijn zij dagelijks bezig vrijwilligers te werven als maatjes en/of om bewoners te bezoeken. Helaas is er een gebrek aan vrijwilligers, dus dat ligt moeizaam.

Daarnaast speelt Maatschappelijk Werk (MW) een rol op dit gebied. Met name signaleren en adviseren. MW blijft in gesprek met CIOP’ers over cliënten om mee te luisteren naar de leefsituaties. MW stelt vragen over het beschikbare netwerk, contact met familieleden, andere externe contacten of mogelijkheden. Indien mogelijk en gewenst, werkt MW aan het herstel van familie/systeemcontacten.