Jaarplan

Op deze pagina

Jaarplan

SEIN LV formuleert in een tweejarenplan doelstellingen die de kwaliteit van zorg verbeteren. Om deze doelstellingen te behalen, hebben wij verschillende projecten opgezet. Een overzicht van de projecten voor 2022 en 2023:

Een groot deel van de projecten loopt op schema. Zie onderstaande strokenplanning

Naast de bestaande projecten, zijn er nieuwe projecten gekomen uit diverse ontwikkelingen en het cliëntervaringsonderzoek, zoals:

  • Seksualiteit: beleid en scholing. Uit een intern onderzoek is gebleken dat beleid rondom seksualiteit verouderd is en dat medewerkers op de groep onvoldoende kennis hebben op het gebied van seksualiteit, seksualiteitsbeleving en herkennen van signalen van misbruik. In 2023 starten we een project om het beleid te actualiseren, scholing te stimuleren en bewustwording te vergroten.
  • Ontregel de zorg: ook SEIN ziet een toenemende registratielast. Met krapte op de arbeidsmarkt is de noodzaak tot ontregelen nog groter. In 2022 hebben we al een eerste klein succes geboekt. Het bleek dat er nog steeds handtekeningen werden gezet onder het zorgplan (IOP), terwijl dit enige tijd geleden al was afgeschaft. De handtekening is inmiddels verwijderd uit alle documenten en protocollen.
  • Transitie toekomstbestendige gehandicaptenzorg (kanslijnen): gezien alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen, is dit een thema dat wij in 2023 oppakken om in de toekomst kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen blijven leveren.
  • Eenzaamheid: een thema dat naar voren kwam uit ons cliëntervaringsonderzoek (CEO). Ongeveer 15% van onze bewoners voelt zich weleens eenzaam. Wij starten een project om eenzaamheid terug te dringen en meer mogelijk te maken op het gebied van het aangaan van vriendschappen en intieme relaties.
  • Bepalen door begeleiders: ook een thema dat naar voren kwam uit ons CEO en pakken het op binnen de implementatie van de visie.

Deze nieuwe projecten worden toegevoegd aan het jaarplan. Onderstaand leest u een verdieping op bepaalde projecten in het huidige jaarplan.

Betekenisvol leven

De nieuwe visie van SEIN LV is gelanceerd. In het hoofdstuk over eigen regie staat daarover meer informatie. Naast de lancering en de gesprekken in de teams, gaan wij de visie inbedden in alle systemen en processen van SEIN. Denk aan werving, jaargesprekken, interne opleidingen en handleidingen over het IOP. Waar in 2022 met name de lancering en de gesprekken centraal hebben gestaan, zal in 2023 vooral de focus liggen op de borging. Dit project loopt volgens planning.

Kwaliteitsontwikkeling dagbesteding

De dagbesteding is in 2021 op doelgroep georganiseerd met vaste cliëntgroepen en medewerkers. Vaste gezichten en aanspreekpunten bevorderen de samenwerking en kwaliteitsontwikkeling. In 2022 is het vooral wennen geweest om te werken in de nieuwe structuur. Eind 2022 is er een evaluatie uitgevoerd: hoe ver zijn we met de gewenste verandering? Medewerkers geven aan dat zij een verdieping ervaren in de werkrelatie met de cliënt en dat het prettig werkt in een klein vast team. Ook zien zij dat de samenwerking met Wonen verbetert.

Waarop kunnen we verbeteren? Dit is wat de medewerkers daarover zeggen:

  • Duidelijker maken van de visie per doelgroep
  • Samenbrengen en borgen van initiatieven kan beter
  • Impuls geven aan de kwaliteit
  • Zorgen voor meer zinvol werk
  • Minder kijken naar de doelgroep, meer naar wat de cliënt kan
  • Investeren in het aanbod

Een deel van de feedback is herleidbaar tot de veranderde organisatie van de dagbesteding en een deel is breder dan dit. Het kernteam DAC is de hoeder van de verbeterpunten en zal in 2023 projecten starten om de verbeteringen door te voeren. Wij zien dus een verbetering door de nieuwe organisatie, maar ook nieuwe knelpunten die vragen om gerichte aandacht.

Zorgdomotica

Het huidige nachtwaaksysteem en de persoonsalarmering is aan vervanging toe. SEIN heeft ervoor gekozen om met Viedome de nieuwste technieken in huis te halen. De planning was om dit project eind 2022 gereed te hebben. Door onder andere leveringsproblemen van de hardware, is het streven het nieuwe systeem tegen de zomer van 2023 te implementeren.

Voeding en vitaliteit

Iedereen weet hoe belangrijk, maar ook hoe lastig, het is om een goede gewoonte te maken van voldoende bewegen en gezond eten. Zeker voor mensen met een (verstandelijke) beperking is naar de sportschool gaan of je aansluiten bij een vereniging niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek naar leefstijlaanpak bij organisaties blijkt dat het vaak in de kleine dingen zit. Cliënten willen bijvoorbeeld begeleiding in het maken van gezonde keuzes voor maaltijden of hoe zij tijdens de dag meer kunnen bewegen. In LV is een werkgroep gestart die een leefstijlvisie opstelt, waaruit zij een plan van aanpak maken. Belangrijke onderdelen hierbinnen zijn educatie voor begeleiders, het inzetten van sociale netwerken en het betrekken van de omgeving. Het gaat om interventies die zowel intern als extern gericht zijn.

Wil je meer weten over dit project? Bekijk het interview met Lisanne Meijer, projectleider Vitaliteit.

Toekomstbestendige zorg

Door krapte en schaarste in mensen en middelen is het een uitdaging om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarbij is het belangrijk dat de kwaliteit van zorg op een verantwoord niveau blijft. Om deze reden hebben Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een akkoord gesloten om een transitie te maken naar een duurzame, toekomstbestendige, betaalbare gehandicaptenzorg. In dit akkoord zijn vijf kanslijnen opgenomen waarmee wij als SEIN ook aan de slag zijn. Wij zijn in 2022 gestart met een eerste oriëntatie op deze kanslijnen. In 2023 gaan we met begeleiders en behandelaren brainstormen over de verschillende kanslijnen. Het doel is een aantal projecten te formuleren die een positieve verandering met zich meebrengen. Wij starten met denkkracht, die we in de loop van 2023 omzetten in doekracht. Hierin zoeken we de samenwerking op, zowel binnen als buiten de organisatie.