Promovendus Jari Gool wint Daytime Sleepiness Award en Young Investigator Award

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De European Sleep Research Society (ESRS) heeft als organisator van het congres twee awards toegekend aan promovendus Jari Gool. De Daytime Sleepiness Award is een beurs voor jonge onderzoekers ter waarde van €10.000. Deze beurs zal worden ingezet om zijn onderzoek naar narcolepsie en idiopathische hypersomnie voort te kunnen zetten. Samen met SEIN-neurologen Prof. Dr. Gert Jan Lammers en Dr. Rolf Fronczek, Amsterdam UMC-onderzoeker Prof. Dr. Ysbrand van der Werf en onderzoekers uit Montreal (Canada) zal de hersenactiviteit rondom de slaapaanvallen worden onderzocht die deze patiënten dagelijks ervaren. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van gecombineerde functionele MRI- en EEG-metingen.

Voor zijn onderzoek naar optimale onderverdeling van mensen met een centrale hypersomolentieaandoening heeft Jari daarnaast de Young Investigator Award ontvangen. Tijdens de openingsceremonie van het congres heeft hij laten zien hoe ze in een grootschalig Europees onderzoek machine learning algoritmes hebben toegepast om tot betere diagnostische criteria te komen voor mensen met narcolepsie en idiopathische hypersomnie. De onderzoekers hebben laten zien dat de huidige criteria moeten worden herzien en dat de symtomen die de patiënten ervaren hierbij nauwkeuriger moeten worden meegewogen. Dit onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Vanuit het Slaap-Waakcentrum van SEIN hebben meerdere collega’s het Europe Sleep 2022 congres in Athene bezocht. Een uitgebreide delegatie van artsen, psychologen en onderzoekers hebben hier meerdere voordrachten mogen houden over recente onderzoeksbevindingen. Ook was het congres weer een van de eerste mogelijkheden om fysiek de internationale samenwerkingen aan te halen.