Promotie Bianca Berghuis

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Bianca Berghuis met haar paranimfen met in haar hand haar proefschrift Carbamazepine and Oxcarbazepine Induced Hyponatremia

Neuroloog Bianca Berghuis promoveerde op maandag 19 december 2022, met haar onderzoek naar een te laag zoutgehalte in het bloed door het gebruik van bepaalde medicatie tegen epilepsie. Na een succesvolle verdediging van haar proefschrift ‘Carbamazepine and Oxcarbazepine Induced Hyponatremia’ ontving zij de doctor’s titel van de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek naar een te laag natrium (zout) gehalte

Het proefschrift gaat over het onderzoek naar het vóórkomen van een te laag natrium (zout) gehalte in het bloed, hyponatriëmie, dat wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen tegen epilepsie, namelijk carbamazepine (CBZ) en oxcarbazepine (OXC).

Tijdens het gebruik van deze medicijnen lukt het niet goed al het vocht dat wordt gedronken ook weer uit te plassen waardoor het zoutgehalte in het bloed wordt verdund. Een hyponatriëmie werd gevonden bij een kwart van degenen die CBZ gebruikten en bij bijna de helft van degenen die OXC gebruikten.

Risicofactoren hyponatriëmie

De belangrijkste risicofactoren voor hyponatriëmie waren:

  • Leeftijd ouder dan 40 jaar,
  • hoge medicatie spiegels in het bloed van mensen die CBZ en OXC gebruiken,
  • gelijktijdig gebruik van andere medicijnen tegen epilepsie en
  • het vrouwelijk geslacht bij OXC gebruik.

Mensen met een carbamazepine- en oxcarbazepine-geïnduceerde hyponatriëmie, afgekort COIH, hadden een zevenvoudig verhoogd risico op het ontwikkelen van klachten in vergelijking met mensen met normale natrium waarden. Duizeligheid, vermoeidheid, instabiliteit en dubbelzien werden vaker gemeld in de hyponatriëmie-groep. Er werden geen erfelijke risicofactoren in het DNA gevonden voor COIH.

Vochtbeperking of aanpassing anti-epileptica

COIH kan dus klinisch problemen geven door het vaker voorkomen van aspecifieke klachten die het welbevinden van mensen verstoren. Het is van belang om deze symptomen te herkennen en indien mogelijk mensen hiervan te verlichten door het corrigeren van de natrium waarden middels vochtbeperking of aanpassing van de anti-epileptica.