Is het verstandig om melatonine te gebruiken?

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Maandag 16 mei 2022 was op volkskrant.nl te lezen of het verstandig is om melatonine te slikken. Het hormoon dat onze biologische klok aanstuurt, is in een potje te koop. Handig om slaapproblemen mee te verhelpen, of lost het niets op? Onze gz-psycholoog en somnoloog Karin van Rijn vertelt over de invloed van ons eigen gedrag op onze slaap en dat een pil niet altijd de oplossing is. 

Invloed van eigen gedrag

Karin van Rijn, gz-psycholoog en somnoloog bij het Slaap-waakcentrum van expertisecentrum Sein, ziet geregeld mensen in haar behandelkamer die experimenteren met melatoninepillen en bijvoorbeeld CBD-olie; cannabis-olie. ‘Mensen zoeken snel de oplossing in middelen, over de invloed van hun eigen gedrag hebben ze vaak minder nagedacht.’ Er bestaan medische aandoeningen waarbij het slaapritme zo ernstig verstoord raakt dat melatoninetabletten kunnen helpen, maar bij insomnie (slapeloosheid) zijn er wat Van Rijn betreft betere manieren om de nachtrust te verbeteren. Via cognitieve gedragstherapie leert ze patiënten nadenken over hun slaapgedrag.

Met schijnbaar kleine dingen kunnen we onze eigen biologisch klok al ontregelen. ‘Als je op kantoor zit met zonneschermen naar beneden, krijg je misschien niet genoeg daglicht. Op diezelfde manier kun je je afvragen of je nacht donker genoeg is en of je wekker te veel licht geeft.’ En heb je genoeg ‘rust, reinheid en regelmaat’ in je slaapritme ingebouwd? Oftewel: op een vast tijdstip opstaan, de slaapkamer alleen gebruiken voor slapen en vrijen én minimaal anderhalf uur voor het slapen tot rust komen.

Het kan ook helpen om anders te leren denken over wat gezonde slaap is. Het is volgens Van Rijn een wijdverbreid misverstand dat we acht uur slaap moeten aantikken. Pubers hebben zoveel slaap wel minimaal nodig, maar onder volwassenen varieert het van vier tot tien uur per nacht. Stel jezelf de vraag of het aantal uren dat je in bed ligt bij jou past. Het klinkt tegenstrijdig, maar bij slaapproblemen is minder vaak beter.

Van Rijn: ‘Lig je altijd om 10 uur ’s avonds in bed en ben je nog 2 uur wakker, dan is 10 uur misschien gewoon te vroeg. En andersom: als je wekker om 8 uur gaat, maar jij standaard om half 6 wakker bent, is dat voor jou blijkbaar de tijd om op te staan. Je biologische klok dicteert je ritme.’ Soms is het een kwestie van je biologische klok leren lezen in plaats van die te willen verzetten met pilletjes.

Niet slikken alsof het een vitaminepil is

Lees het hele artikel op volkskrant.nl met daarin ook Ysbrand van der Werf, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) en neurowetenschapper bij Amsterdam UMC over het middel: ‘Het is slim in de markt gezet als voedingssupplement, waardoor het behoorlijk onschuldig klinkt. Maar dit is een lichaamseigen hormoon, dat moet je niet slikken alsof het een vitaminepil is. Je kunt je slaap er juist van in de war sturen, waardoor je van de regen in de drup komt.’

volkskrant.nl/beter-leven/is-het-verstandig-om-melatoninepillen-te-slikken