SEIN-promovendus Mink Schinkelshoek verdedigt met succes proefschrift

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Mink Schinkelshoek neemt doctoraat in ontvangst

SEIN-promovendus Mink Schinkelshoek voltooide deze maand zijn proefschrift op het gebied van narcolepsie. Zijn proefschrift met de naam 'The autoimmune hypothesis of narcolepsy - and its unexplored clinical features' heeft hij op 11 november met succes verdedigd en de doctor’s titel behaald.

Narcolepsie is een slaap-waakstoornis die met name gekenmerkt wordt door overmatige slaperigheid overdag. In zijn proefschrift heeft Mink Schinkelshoek onderzocht welke onderdelen van het afweersysteem een rol spelen bij het ontstaan van narcolepsie. Hierbij is onder andere gekeken naar een mogelijke rol voor het Mexicaanse griepvirus en de vaccinatie daartegen in het ontstaan van narcolepsie. Het mechanisme achter deze associatie is niet gevonden. Ook andere onderdelen van het immuunsysteem zijn bestudeerd, waarbij blijkt dat het immuunsysteem van mensen met narcolepsie en de gezonde bevolking wel degelijk verschilt. 

Kort gezegd kan geconcludeerd worden dat het zeer aannemelijk is dat narcolepsie wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie, maar dat de bewijzen daarvoor nog grotendeels indirect zijn. Verder beschrijft het proefschrift nog enkele minder bekende, maar niet minder invaliderende symptomen van narcolepsie: gewichtstoename en het onvermogen te weten of je slaapt of wakker bent. Het blijkt dat het ene medicijn tegen narcolepsie de gewichtstoename een stuk meer verbetert dan het andere. Deze kennis zou in de spreekkamer kunnen worden gebruikt om de keuze voor het ene of het andere middel meer op de persoon af te stemmen.

Verder blijken zowel mensen met narcolepsie als mensen met andere slaapaandoeningen erg vaak niet goed in te kunnen schatten of ze tijdens een korte periode in bed nu geslapen hadden of niet. Dat is een belangrijk gegeven als men bedenkt dat beslissingen over effect van medicatie vaak worden gebaseerd op zelfrapportage over het in slaap vallen overdag.