100 jaar Ketogeen Dieet Therapie voor epilepsie

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
letters keto van ingrediënten die horen bij ketogeen dieet

Vandaag bestaat het Ketogeen Dieet als therapie voor epilepsie 100 jaar. Op deze datum in 1921 werden in de Verenigde Staten de resultaten van een studie gepresenteerd waarin 30 deelnemende volwassen patiënten niet mochten eten maar wel drinken (vasten). Negentig procent van deze patiënten werd daardoor aanvalsvrij. Dit resultaat was revolutionair: nooit eerder was een therapie tegen epilepsie zo succesvol.

Basis voor Ketogeen Dieet Therapie

Deze gebeurtenis vormde de basis voor de ontwikkeling van Ketogeen Dieet Therapie: het effect van vasten en toch genoeg energie en voedingsstoffen om dit langere tijd vol te kunnen houden. Inmiddels kennen we diverse varianten van Ketogeen Dieet Therapie afgestemd op verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast bestaan er inmiddels diverse dieetproducten om het volgen van het dieet makkelijker te maken.

Het is bijzonder dat in de afgelopen 100 jaar deze dieetbehandeling zeer succesvol is gebleven; bij de helft van de patiënten nemen de epileptische aanvallen binnen 3 maanden af met 50% of meer.

Bij SEIN sinds 1930

Bij SEIN in Heemstede wordt Ketogeen Dieet Therapie sinds 1930 aangeboden. 1952 was zelfs een topjaar, toen werden 57 kinderen ingesteld op het Ketogeen Dieet!

Grafiek met aantal opnames bij SEIN met ketogeen dieet therapie ten opzicht van andere behandelingen

Daling na introductie anti-epilepsie medicatie

Door de introductie van anti-epilepsie medicijnen nam dit aantal de jaren erna snel af. Sinds midden jaren 90 is er hernieuwde belangstelling voor Ketogeen Dieet Therapie. Momenteel worden er bij SEIN ongeveer 16 kinderen per jaar ingesteld.

Hele jaar feest

Tussen 28 juli 2021 en 28 juli 2022 zal SEIN verschillende activiteiten organiseren rondom Ketogeen Dieet Therapie. De eerste activiteit die wij kunnen aankondigen is een kookworkshop.

Kookworkshop 30 oktober 2021

Ter ere van het 100 jarig bestaan van Ketogeen Dieet Therapie organiseert SEIN samen met Vitaflo Chef Nicolas een feestelijke online kookworkshop op zaterdag 30 oktober 2021. Deze kookworkshop is bestemd voor patiënten die Ketogeen Dieet Therapie volgen en hun familie.

De kookworkshop wordt in het Engels gegeven met Nederlandse ondersteuning. Het programma en de recepten zullen de komende periode bekend gemaakt worden. Het programma zal ongeveer 3 uur duren.

Bent u (familie van) een patiënt bij SEIN voor Ketogeen Dieet Therapie, dan kunt u zich aanmelden bij uw behandelend diëtist.

Houd de social media kanalen van SEIN in de gaten voor verdere aankondigingen van activiteiten met betrekking tot het 100-jarig bestaan van Ketogeen Dieet Therapie.