Zorgtechnologie kan bijdragen aan betere slaap

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Vrouw die slaapt

Vroeger werd slapen als een passieve bezigheid gezien. Het vernieuwde inzicht dat het een actieve toestand is, vraagt gerichte ondersteuning. Want als daar aandacht voor is, verbetert de kwaliteit van leven. Goede implementatie en borging van technologie in een zorgorganisatie is daarbij cruciaal. Vertelt Annelies Smits, AVG-somnoloog van het Slaap-Waakcentrum.

Ze heeft meegewerkt aan een artikel van Vilans kenniscentrum langdurige zorg. "Goed slapen is een basale behoefte, net als goede voeding. Met een goede nachtrust zitten cliënten mentaal én fysiek lekker in hun vel. Het straalt uit naar verschillende facetten van het dagelijks leven, waardoor de gezondheid en het gedrag verbetert, er minder agressie is en meer flexibiliteit. Daardoor heeft de cliënt minder intensieve ondersteuning nodig.” Ze gaat daarbij in op de toegevoegde waarde van zorgtechnologie.

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan al veel mooie initiatieven op het gebied van technologische innovatie. Met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg van het programma Volwaardig leven wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Technologie die in de ogen van cliënten of naasten écht waarde toevoegt en hen ondersteunt. Het programma wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Vilans en Academy Het Dorp. Daarnaast wordt het ondersteund door adviseurs, experts en veldspecialisten.