Rechtbank stelt zorgorganisaties over korting op de inkooptarieven in het gelijk

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
hamer op munten

SEIN heeft samen met 39 andere organisaties in de gehandicaptenzorg en de VGN een kort geding aangespannen tegen het nieuwe inkoopbeleid van de zorgkantoren. De zorgkantoren wilden korting op de inkooptarieven van 125 miljoen euro door de tarieven met 6% te verminderen. Net als SEIN vond de rechtbank deze manier van inkopen onrechtvaardig. SEIN heeft dus met de VGN en de andere organisaties gelijk gekregen. De zorgkantoren zijn volgens de rechtbank verplicht reële tarieven te hanteren en ze hebben niet aannemelijk kunnen maken dat ze reële tarieven hanteerden. De zorgkantoren zullen dus dit beleid moeten aanpassen. 

De Haagse rechtbank verbiedt de vijf zorgkantoren de voorgenomen inkoopprocedures voor 2021 voort te zetten, tenzij alsnog met onderzoek wordt aangetoond dat met de gehanteerde tarieven in alle gevallen wordt voldaan aan de eisen die daaraan kunnen worden gesteld. Zolang daarvan geen sprake is zal minimaal het (basis)tariefpercentage moeten worden toegekend dat in 2020 is gehanteerd. De VGN zal samen met de zorgkantoren zoeken naar andere mogelijkheden.

SEIN is blij met deze uitspraak zodat de cliëntenzorg met de huidige kwaliteit geboden kan blijven worden. Lees ook het artikel dat verscheen op de website van de VGN.