Profielwerkstuk epilepsie en alcohol bij jongeren

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
werkstuk

Daphne Heijn heeft begin dit jaar een heel mooi profielwerkstuk afgerond over het effect van alcohol op jongeren met epilepsie. Zij deed uitgebreid onderzoek, vroeg de doelgroep naar hun ervaringen met een enquête en interviewde een van onze neurologen.

Hieronder een klein voorproefje, lees meer in het Profielwerkstuk epilepsie en alcohol bij jongeren (pdf).

Daphne heeft in haar onderzoek een hoofdvraag en drie deelvragen onderzocht. Op de hoofdvraag 'Wat is het effect van alcohol op jongeren met epilepsie, in de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar?' kwam ze tot de volgende conclusie: Alcohol heeft bij het ene individu een groter effect dan bij de ander. Gemiddeld heeft 55% van de jongeren met epilepsie ooit gedronken, waaruit is gebleken dat epilepsiepatiënten die vaker een aanval krijgen niet of weinig drinken, omdat het anders een effect zou hebben op de hoeveelheid aanvallen.

Volgens neuroloog G.J. de Haan wordt het leven van een patiënt met epilepsie zonder alcohol een stuk makkelijker. Maar dit is voor elk individu verschillend en dat zal elk individu zelf uit moeten vinden. ‘Met epilepsie moet je je grenzen leren kennen en dan maak je fouten, maar daar leer je van. En dat is eigenlijk het belangrijkste, dat je je leven met epilepsie zo kunt inrichten dat je jezelf ontwikkelt. En dat het niet is dat de epilepsie jou beheerst, maar dat jij de epilepsie beheerst.’