Proefschrift Amerins Weijenberg over ketogeen dieet als behandeling bij kinderepilepsie

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Hart van groenten

Epilepsie is een van de meest voorkomende chronische neurologische aandoeningen bij kinderen. De meeste van deze kinderen krijgen medicijnen, maar er is nog beperkt bewijs over de werkzaamheid van deze anti-epileptica.

Voor het proefschrift heeft Amerins Weijenberg het voorschrijfbeleid van anti-epileptica onderzocht en het effect van een ketogeen dieet bij patiënten die ondanks hun medicatie toch epileptische aanvallen blijven houden. Dit dieet bleek wel effectief bij een deel van de patiënten en ze vond manieren om de introductie van dit dieet minder ingrijpend te maken voor zowel het kind als de ouders/verzorgers. Bij SEIN is er een kinder-ketogeenpoli.

Hoe werkt het ketogeen dieet

Vorige zomer heeft Amerins meegewerkt aan een achtergrondartikel over het ketogeen dieet als behandeling voor epilepsie. Ook is een vervolgartikel gepubliceerd over de ervaringen van een patiënt en het gezin. Zo vertelt de moeder bijvoorbeeld dat voor Norah een van de neveneffecten van het ketogeen dieet is dat ze meer energie en helderheid in het hoofd heeft. “Haar levenskwaliteit is omhoog gegaan". Lees hier verder.

Het promotieonderzoek heeft Amerins gedaan binnen de afdeling Neurologie van het BCN-BRAIN instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

Gefeliciteerd dr. Weijenberg!