Narcolepsie heeft vooral impact op het dagelijkse leven

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Brein

Donderdag 20 september vertelde Gert Jan Lammers, specialist van het Slaap-Waakcentrum SEIN, in EenVandaag op Radio 1 over de impact van narcolepsie op het leven van patiënten met deze aandoening.

De aanleiding voor het interview was het bericht in de Volkskrant over de 5 miljoen die beschikbaar komt voor een schikking met mensen die ernstig ziek werden na, niet noodzakelijkerwijs dóór, de Mexicaanse griepprik. 

Het gaat om een groep van zeven tot elf mensen die als baby of peuter het vaccin Pandemrix kregen en daarna narcolepsie ontwikkelden. Deze slaap-waakstoornis kenmerkt zich door overmatige slaperigheid en onbedwingbare slaapaanvallen overdag. Ook kunnen de spieren plotseling verslappen bij heftige emoties (kataplexie). 

In de uitzending van EenVandaag was ook aandacht voor de impact van de aandoening op het dagelijkse leven: "Dat je niet in staat bent wakker te blijven en niet in staat bent om geconcentreerd te blijven. Dat heeft een enorme impact op alles wat je doet." Aldus Gert Jan Lammers, specialist van het Slaap-Waakcentrum SEIN. 

Het item is terug te luisteren op: 
nporadio1.nl/radio-eenvandaag 
20 september 2018 14.07 uur (eerste item van het programma)