Proefschrift over prikkelbaarheid hersenen bij mensen met epilepsie en migraine

Datum
Tag
Nieuws
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Prisca Bauer is deze zomer gepromoveerd op een proefschrift over de prikkelbaarheid van de hersenen, bij mensen met epilepsie en migraine. Prisca Bauer is research fellow bij SEIN.

Epilepsie en migraine

Epilepsie en migraine zijn verwante aandoeningen. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door aanvallen die de normale hersenfunctie verstoren. De aanvallen treden onverwacht op en kunnen zeer invaliderend zijn. Beide aandoeningen kunnen met medicijnen behandeld worden, maar er is geen goede methode om uit te vinden welke medicijnen bij iemand aan zullen slaan.

Prikkelbaarder

Eerder onderzoek had al aangetoond dat de hersenen van mensen met epilepsie en migraine prikkelbaarder zijn dan de hersenen van mensen zonder deze aandoeningen. Prisca Bauer wilde deze conclusie bevestigen. Ook wilde ze weten of de klinische praktijk de prikkelbaarheid van de hersenen kan gebruiken om de reactie op medicijnen te voorspellen. Prisca heeft dit onderzocht tijdens de Egel-studie. De letters Egel staan voor Exciteerbaarheid bij Gegeneraliseerde EpiLepsie.

Synchroon

Een van de belangrijkste bevindingen van het nieuwe onderzoek onderzoek is dat bij mensen met een Juveniele Myoclonus Epilepsie de hersenen meer synchroon reageren op magneet stimulatie dan de hersenen van gezonde personen. Dit lijkt te verminderen als mensen medicatie tegen epilepsie gebruiken. Mensen met migraine lijken juist minder synchrone hersenreacties te hebben dan gezonde controles. Synchroniciteit van de hersenreacties is daarmee een mogelijke biomarker om de ziekte-activiteit van epilepsie en migraine te volgen.

Egel II

Het onderzoek van Prisca Bauer bij SEIN wordt voortgezet door haar collega Robert Helling met de EGELII studie. Het doel daarvan is om vast te stellen of de mate van  synchroniciteit in reactie op magneet stimulatie inderdaad een maat is van ziekte-activiteit bij moeilijk instelbare epilepsie. Prisca Bauer is sinds april 2016 werkzaam in Lyon, Frankrijk, waar zij onderzoek doet naar epilepsie en bewustzijn.

Het proefschrift heet: «Dynamics of brain states and cortical excitability in paroxysmal neurological conditions» aan University College London (Engeland). Meer lezen over haar onderzoek.