Slaap-waakonderzoek thuis

Op deze pagina

Slaap-waakonderzoek thuis

Wij onderzoeken uw slaapgedrag en de kwaliteit van uw slaap. Dat gebeurt terwijl u thuis in uw eigen bed slaapt. Dat gaat heel gemakkelijk: u komt naar het Slaap-Waakcentrum en daar krijgt u apparatuur bevestigd dat allerlei informatie bijhoudt. Bijvoorbeeld hoe lang u slaapt, uw hartslag en ademhaling en de bewegingen die u in uw slaap maakt. Zo krijgen we al een goed beeld van uw slaapgedrag en slaapkwaliteit.

Over de meting

De meting die we bij u doen is een polysomnografie (PSG) of een polygrafie (PG). De polysomnografie is een uitgebreidere meting dan de polygrafie. 

U krijgt een klein meetkastje en plakkers (elektroden) bevestigd. Het kastje is verbonden met de plakkers die bij u op verschillende plaatsen op uw lichaam geplakt worden: op uw hoofd, in uw hals, uw gezicht, op uw borst en benen. Die plakkers geven allerlei informatie, deze wordt opgeslagen op de geheugenkaart van het kastje. U merkt er verder niets van en kunt gewoon slapen. De plakkers zitten u niet in de weg. Overdag kunt u ook gewoon doen wat u altijd doet, behalve sporten. De apparatuur mag niet nat worden, dus u kunt ook niet douchen of in de regen werken. 

Hoe u zich kunt voorbereiden op dit onderzoek kunt u hier lezen.

Het onderzoek duurt een hele dag, dus 24 uur. Daarna komt u terug in het Slaap-Waakcentrum en worden alle plakkers verwijderd. De uitslag krijgt u een aantal weken later van uw specialist. 

Bewegingshorloge 

Bij het slaap-waakonderzoek thuis draagt u ook een horloge. Dit horloge, de actiwatch, houdt uw slaap-waakritme bij. 

Filmpje over de PSG

Hoe ziet zo’n PSG er nou uit? Dat ziet u in deze video

Onderzoek in het Slaap-Waakcentrum

Soms is het beter om u in het Slaap-Waakcentrum te onderzoeken. Of om hier een vervolgonderzoek te doen. Dit bepaalt uw specialist samen met u.