Behandeling bij slaapapneu

Op deze pagina

Een apneu is een veel voorkomende oorzaak voor slaapproblemen. Als dat bij u het geval is, dan kunt u bij SEIN geholpen worden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

PAP-therapie

Bij de PAP-therapie draagt u tijdens het slapen een masker met een luchtslangetje. Het masker geeft u zachtjes extra lucht zodat u rustiger slaapt. Er zijn verschillende maskers en verschillende manieren om deze therapie te gebruiken, zoals met CIPAP of BIPAP. 

CIPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Wanneer CIPAP-therapie niet voldoende werkt of moeilijk te verdragen is, kan gekozen worden voor BIPAP-therapie. BIPAP staan voor Bilevel Positive Airway Pressure. U krijgt dan extra lucht op 2 niveaus.

Bij SEIN is er een speciaal spreekuur met informatie over apneus, de maskers en de therapieën. Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Positietherapie

Wanneer apneus vooral in rugligging voorkomen, noemen we dit POSA. POSA staat voor Positieafhankelijk Obstructief Slaapapneu. Positietherapie kan dan een goede behandeling zijn. 

Positietherapie helpt om in de zij- of buikligging te slapen. Dat gebeurt met een apparaat dat om het middel gedragen wordt. Wanneer u op de rug draait, geeft het apparaat een trillend signaal. De vibratie neemt toe totdat u van slaappositie verandert. wanneer u minder op uw rug slaapt, nemen de apneus af. 

Begeleiding van de psycholoog

Wanneer u de apparatuur voor de behandeling van slaapapneu niet goed verdraagt, kunt u doorverwezen worden naar een psycholoog van het Slaap-Waakcentrum.