Een vorm van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS)
Aanvallen
Sommige mensen hebben aanvallen die erg op epileptische aanvallen lijken, maar dat niet zijn. Als er tijdens aanvallen geen elektrische verstoringen in de hersenen zijn, zoals bij epilepsie, noemen we deze functionele aanvallen. Voorheen werd er gesproken over Psychogene Niet-Epileptische Aanvallen: PNEA.
Deze aanvallen zijn een vorm van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS). Deze aanvallen zien er net anders uit dan bij epilepsie. Ze kunnen bijvoorbeeld langer duren of soms stoppen en daarna weer doorgaan. Als er schokken of trillingen zijn, zien deze er vaak ook anders uit. We weten niet waarom sommige mensen aanvallen krijgen en andere mensen niet. Verschillende factoren kunnen een rol spelen. Deze samenhangende factoren geven een hoger risico om functionele aanvallen te krijgen.
Diagnostiek en behandeling
De diagnose wordt gesteld door uw neuroloog. Daarna gaat uw psycholoog verder met het verzamelen van alle informatie over u om de samenhangende factoren vast te stellen. Op basis van deze factoren adviseren wij u een behandeling, waarmee u meer grip kunt krijgen op uw aanvallen.
Wij bieden geen behandeling voor functionele aanvallen. Er zijn verschillende instanties waar wij naar doorverwijzen. Een behandeling kan direct gericht zijn op uw aanvallen (klachtgericht) en/of op de gevonden onderliggende factoren. De aanvallen verdwijnen niet bij iedereen, ondanks de behandeling. Wij geven geen medicatie voor functionele aanvallen. Soms wordt wel medicatie voorgeschreven voor een bijkomende, onderliggende factor, bijvoorbeeld bij depressieve klachten. Dit gaat dan meestal via de huisarts of de psychiater.
Kinderen met functionele aanvallen
Ook kinderen kunnen functionele aanvallen krijgen. Naast de (kinder)neuroloog is dan vaak een psycholoog betrokken bij de onderzoeken en adviezen. Er kunnen ook andere behandelaren uit het team ingezet worden.